Напрежение в Балчик заради тормоз от двама непълнолетни роми

13:43, 09 юни 16 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целият град Балчик е настръхнал заради престъпленията на двама непълнолетни от ромския квартал, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов пред журналисти днес. Има доклад от районното управление на полицията в Балчик за опасност да се стигне до физическа саморазправа в града. „Населението е настръхнало спрямо тези двамата „герои“ и, ако не бъдат задържани под стража , би се стигнало до саморазправа“, заяви Николов.

14-годишният Милен Р. А. и 17-годишният Айгюн С.Н. от ромския квартал на  Балчик през последната половин година са извършили 13 престъпления – кражби и грабежи. Посегателствата са само в българската част на Балчик.

Последното е от 6 юни, когато са нападнали в дома му 67-годишен самотно живеещ мъж. Големият го е държал, а малкият го е биел, за да каже къде са парите. Освен два избити зъба, на пострадалия са нанесени много удари по тялото и главата с метална дръжка на метла. Дръжката е счупена на две места. Една от вещите, отнети при грабежа, е предлагана в местна заложна къща. Прокурорът определи престъплението като зверско посегателство спрямо личността.

Преди дни същите две момчета са издърпали със сила чантата на 55-годишна жена.

Те са задържани за срок от 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич. Той е поиска постоянни мерки за неотклонение. „Нашата първа задача, при положение, че сме убедени, кои  са извършители на престъплението, което се подкрепя и от техните самопризнания, е да намалим опасността за обществото – т.е. те да бъдат изолирани поне временно, а след това да изясняваме цялата им престъпна дейност“, каза Николов.

Обясни, че двамата досега не са задържани в ареста  заради необходимостта в случай на непълнолетни да се изисква съдебно-психиатрична експертиза, а заради ниските възнаграждения психолозите в Добрич отказват да извършват такива. Още след първото им престъпление преди пет месеца полицията в Балчик е изискала такава експертиза, но резултатите от Варна са пристигнали едва тези дни.

За престъпленията предвиденото наказание е от 3 до 10 години, но то се намаля, тъй като са непълнолетни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама