„Атлиманска огърлица“ събра участници от 16 държави в Китен

14:19, 09 юни 16 / Култура 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна петото издание на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица" 2016 в Китен, който събра участници от 16 държави. Той се организира от странджанската народна певица Златка Ставрева и местното Кметство.

Облечени в пъстри народни носии, участниците дефилираха по главната улица на града, а после се отправиха към сцената на крайбрежния парк, където през следващите пет дни певчески групи, ансамбли, танцови състави, индивидуални изпълнители и музиканти от различни държави ще демонстрират магията на своето фолклорно изкуство.

Певицата Златка Ставрева връчи символа на фестивала - „атлиманско огърлие" на маестро Стойко Стойков, основател на националните фолклорни празници „Приморска перла".

Своите поздравления към участниците и публиката на международния фестивал отправи кметът на Китен Катя Вълчева.

Начало на празничната програма поставиха малките гайдари от ОУ "Антон Страшимиров" - Варна. В тържествения концерт се включиха още талантливите дами от квартет Китен, ФА"Приморско", групата за автентичен фолклор Китен, пловдивският квинтет при Академията за музикално и танцово изкуство и танцьорите от ансамбъл „Ухерзаци" от Полша. Финал на откриването на фестивала и старт на конкурсната програма постави незабравимото изпълнение на ФА " Приморско" с ръководител Христо Йорданов.

В първия ден от конкурсната програма на сцената в Китен се конкурираха малките възпитаници на Мария Върбанова от ДТС „Приморче" и певци от ДФФ" Урдовиза", чийто ръководител е именно Златка Ставрева. Надпреварата продължи с индивидуални изпълнения на солистите от вокалните формации.

През следващите 4 дни своето творчество ще представят таланти от 16 страни, разделени в две възрастови групи. Компетентно жури, в чийто състав са включени фолклористи, музиколози, хореографи и композитори ще проследи и оцени техните изпълнения. Победителите в „Атлиманска огрълица" 2016 ще бъдат излъчени и наградени на 12 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама