Намаляват таксите за удостоверения за идентичност на имената в Исперих

14:24, 09 юни 16 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат намалени административните такси за издаване на удостоверения за идентичност на имената в община Исперих, предлагат на общинската администрация групата съветници от „Обединена България”.

Докладната записка за изменение на Таблицата на услугите с унифицираните наименования и цените за тях към Наредба №11 за определянето на местните такси и цени на услуги на територията на община Исперих е внесена от общинския съветник Айдън Хюсеин. Той обясни, че към настоящия момент текстовете от наредбата са актуални и съответстват на българското законодателство. При издаването на удостоверения заявителите заплащат за обикновена два, за бърза четири и за експресна услуга – шест лева.

Според общинския съветник тези такси са събирани, без обаче общинските служители да си дадат отговор на въпроса, дали по този начин не накърняват интересите на жителите на община Исперих. Той подчерта, че голяма част от издадените удостоверения за идентичност на имената са на неговите съграждани, на които се налага да представят такъв документ при всяко кандидатстване на работа, когато се разминават имената в диплома и лична карта, както и при всяко некоректно записване на имената им.

 „Промяната на имената не беше по собствено желание на хората, а насилствено приложена, затова размерът на таксата за жителите на община Исперих трябва да е символичен”, коментира общинският съветник. Неговото предложение е за обикновена услуга да се плаща 0,20 лв., за бърза услуга – 0,40 лв. и за експресна услуга – 0,60 лв.

Проектът за изменение на Таблицата на услугите с унифицираните наименования и цените за тях към Наредба №11 за определянето на местните такси и цени на услуги на територията на община Исперих предстои да бъде обсъден и гласуван на предстоящото на 30 юни заседание на Общинския съвет.

Зам.-кметът на общината Айджан Бейтула обясни, че към момента не може да каже какъв е броят на издаваните удостоверения, но най-много документи се издават   през лятото и по Байрами. Тя отбеляза, че таксата в някои общини достига до 50 лева, като в община Разград за експресна услуга тя е над 30 лева.

Инициираната от общинския съветник Айдън Хюсеин промяна бе приветствана и от независимия народен представител Гюнай Хюсмен. Той призова и останалите общини в страната, в които преобладава смесеното население да приложат възможността за намаляване на тези административни такси, защото според него казусът е принципен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама