Две години затвор за лихвар от Карлово

14:38, 09 юни 16 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският Окръжен съд осъди Илин Неризов от Карлово на две години лишаване от свобода. Той е признат за виновен в това, че от 15 август 2008 г. до неустановена дата в периода април-май 2010 г. в Карлово без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки - кредитиране, като е предоставял парични кредити на физически лица срещу получаване на лихва (престъпление по чл. 252q ал. 1 от НК). Изтърпяването на наказанието беше отложено по чл. 66 от НК с изпитателен срок от четири години.

През 2008 г. Неризов решил да започне да дава заеми срещу лихва. От лятото на 2008 г. до април-май 2010 г. неговите услуги потърсили свидетелите по делото Цветан Стойков, Божана Горанова и Стефан Колев, които имали финансови затруднения, но заради невърнати кредити банките им отказвали отпускането на нови суми.

Така и тримата поискали от Илин заеми и той се съгласил да им даде пари, при условие, че Стойков, Горанова и Колев се задължават да му ги върнат с лихва. Тези заемни отношения подсъдимият прикрил под формата на други типове граждански сделки:

Цветан Стойков подписал договор за паричен заем с дата 6 август 2008 г. вместо истинската дата на договаряне и даване на парите - 15 август 2008 г., и така получаването на лихвата не била изрично обявено в договора.

Божана Горанова пък подписала предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по силата на който тя и нейният съпруг се задължавали да прехвърлят на "купувача" Неризов правото на собственост върху техен апартамент в Карлово.

Стефан Колев подписал договор за паричен заем, в който, за да се прикрие уговарянето на лихва, била посочена сумарно главница и лихва.

Илин Неризов е признал всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и е изразил желание делото да се разгледа по реда на глава ХХVІІ от НПК - съкратено съдебно следствие.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативния съд в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама