Скандали в читалището в Перущица, намесват Министерството на културата

15:00, 09 юни 16 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Секретарят на читалище "Просвета - 1862" в Перущица Невена Раева ще сигнализира Министерството на културата за нередности, възникнали на последното отчетно-изборно събрание. То е проведено вчера, като според нея са били спазени всички изисквания на Закона за народните читалища - връчване на покани, списъци с подписи на членовете и дата, на която е получена поканата лично. Раева подаде сигнал и в редакцията на Пловдив Topnovini.bg. 

"В определения ден и час в залата се изсипаха около 30 човека, които искаха да станат в момента членове на читалището - хора, които не са прекрачили прага на читалището, извикани лично от председателката на читалището, ведно с кмета. Залата се препълни и за съжаление нямаше място за редовните действителни членове да седнат. Викове, крясъци и обиди се сипеха от цялата зала от тези новочиталищни културтрегери, заради които се провали събранието, тъй като членовете на общото събрание нямаха възможност да проведат своето заседание", пише в сигнала Раева.

Според нея лично кметът на Перущица "ще затвори читалището за два месеца".

Кметът на града Ради Минчев коментира скандала за Пловдив Topnovini.bg.  "Категорична измислица. Това е най-неработещо читалище в Пловдивска област, то вече е полузатворено. Хората от града са масово недоволни от дейността му. Читалището в Брестовица има 100 деца, в Стамболийски-над 200. А при нас само се симулираше дейност преди събранието. Няма занимания по музика, пеене, няма самодейни състави, да не говорим за хита напоследък народни танци за възрастни хора", заяви Минчев.

Той е категоричен, че за празниците на града Община Перущица кани външни състави и изпълнители. "Събранието беше манипулирано, а в него обществото виждаше надежда за промяна. Новите членове, сред които съм и аз, бяхме приканени да напуснем, защото сме нелегитимни", каза Минчев.

"Ако в най-скоро време не бъде проведено ново събрание смятаме да сигнализираме Министерството на културата, за да се ревизира дейността на читалището. Ще запознаем с проблема и Общинския съвет", допълни кметът на Перущица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама