Митов: Русия загуби икономическата и военна конкуренция с ЕС и НАТО

15:38, 09 юни 16 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа, както и военната конкуренция с НАТО. Това заяви външният министър Даниел Митов на кръгла маса "Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата", организирана от Европейския съвет за външна политика – София, предаде „Дневник“.

По думите на Митов въпреки кризите, Европа продължава да е притегателен център за хората, стоките и услугите. „В Европа има повече свобода, повече пари и повече сигурност от Русия“, заяви външният министър.

Той подплати думите си с доказателства като посочи, че средният брутен вътрешен продукт на ЕС е около 6 пъти по-голям от този на Русия, а Европа търгува между 4 и 7 пъти повече от Русия. Също така НАТО все така продължава да разполага с около 10 пъти по-голям финансов ресурс във военното дело от Москва, която пък отделя все повече средства от бюджета си в тази област, а членките на НАТО все по-малко.

Митов каза още, че Централна и Източна Европа се е превърнала в арена на конкуренция между амбицията на Изтока и възможностите на Запада, а резултатът от това съревнование понякога е парадоксален - "Част от тези държави симпатизират политически на Изтока, а икономически на Запада", заяви Митов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама