Плевнелиев определи коя е каузата на Балканите и посочи как да се постигне

15:48, 09 юни 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Устойчивото демократично и мирно развитие е каузата на Югоизточна Европа и трябва да използваме всички механизми да поддържаме сътрудничеството и разбирателството между страните в региона. Това подчертаха по време на разговор на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и председателят на Държавния сбор на Словения Милан Бърглез, който води словенска парламентарна делегация на посещение у нас, съобщават от пресцентъра на президентството.

Страните от Западните Балкани трябва да бъдат напълно интегрирани в европейските структури, а европейската интеграция е мощен двигател на демократичното развитие на региона, подчертаха Плевнелиев и Бърглез

Президентът и председателят на Словенския парламент обмениха мнения по политическите процеси и състоянието на демокрацията в страните от региона и по взаимодействието между България и Словения в рамките на Европейския съюз.Те дадоха висока оценка на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, който е автентичният глас на региона и двете страни ще работят заедно за развитието на всички направления на формата за регионален политически диалог.

България също така ще разчита на подкрепата на словенската страна за кандидатурата на София за седалище на Постоянния Секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Двете страни ще работят също така за засилване на търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество. Само през 2015 г. 20 на сто повече словенски туристи са посетили България спрямо предходната година, стана ясно по време на разговора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама