Спецпрокуратурата поема делото "КТБ", Василев вече е тартор на организирана престъпна група

16:28, 09 юни 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спецпрокуратурата ще се заеме с делото за фалиралата банка КТБ. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че не може да потвърди нито да отрече информацията за решение на съда в Сърбия да екстрадира основния обвиняем по делото и бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. 

 

Към този час в прокуратурата не била получена информация дали има решение на сръбския съд, какво е то като съдържание и къде се намира производството. До този час във външно министерство също не е постъпвала подобна информация, въпреки че е било заявено, че такава ще бъде изпратена днес. 

 

Арнаудова представи нови обстоятелства по делото. От началото на досъдебното производство до днес са разпитани 475 свидетели, съставени са 133 различни експертизи - почеркови, финансови, съдебно-икономически и др. Извършени са над 60 претърсвания и изземвания, като събраната информация по делото възлиза на над 250 тома материали. 

 

Софийска градска прокуратура вече е изпратила досъдебното производство до спецпрокуратурата, която с постановление от днес е приела производство. Анализ на документите показал, че събраните доказателства позволяват повдигане на ново обвинение. То е за 14-членна организирана престъпна група, водена от Цветан Василев. Тя е действала от януари 2009 г. до юни 2014 г. 

 

Говорителят на главния прокурор съобщи, че последната дата, на която Василев има възможност да се яви за разпит, е 20 юни т.г., като той вече е пропуснал две насрочени дати. По думите ѝ прокуратурата е направила всичко възможно да му осигури право на защита. 

 

"Дори да не се яви на 20 юни държавното обвинение има готовност в случай, че се събират необходимите доказателства, да приключи това разследване дори до края на календарната година", обясни Арнаудова. 

 

Тя разсея спекулациите, появили се в някои медии, че изтича 2-годишният срок, в който прокуратурата трябва да повдигне обвинение на бившия собственик на КТБ. Румяна Арнаудова потвърди, че действително съществува такава клауза в закона - чл. 368 от НПК. По думите ѝ делото е било в съда едва 344 дни, което означава, че държавното обвинение разполага с повече от година да се съобрази с правилото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама