ВСС отхвърли проекта за промени в Закона за съдебната власт (обновена)

16:39, 09 юни 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува, че „не съгласува“ законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Десет от членовете на съвета гласуваха, че не приемат над 50% от направените промени в закона срещу осем, които подкрепят промените. По този начин ВСС влезе в парадокса да изпрати становище, че не приема закона, а в същото време към него да приложи предложенията и критиките си, които според част от кадровиците не обхващат всички текстове срещу които е имало негативни изказвания, нито са мотивирани от всички членове на съвета.

Срещу проекта гласуваха Георги Колев, Михаил Кожарев, Незабравка Стоева, Милка Итова, Мария Кузманова, Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова и Каролина Неделчева.

Вторите промени на Закона за съдебната власт бяха приети от Съвета за съдебна реформа, на заседанията на който присъстваха и представители на ВСС. Очакванията на правосъдния министър Екатерина Захариева са, че проектът ще бъде внесен за разглеждане на следващото заседание на Министерски съвет и ще се гласува от от парламента преди лятната ваканция на депутатите. Консултациите с парламентарно представените партии по промените пък вече започнаха. Целта на измененията е да продължат съдебната реформа и да отговори на направените миналата година промени в Конституцията, с които започна реформата на правителството.

Соня Найденова, след гласуването, остро се възпротиви на взетото решение. По думите й то означава, че ВСС "в цялост не възприема предложения законопроект", Тя уточни, че част от забележките на членовете са били чисто редакционни, но думите й не предизвикаха никаква реакцията у мнозинството, което отхвърли проекта на закона.

"Това е своеобразна Пирова победа над самите нас", заяви пък Юлия Ковачева и припомни, че не за първи път ВСС изпада в подобно положение. Тя каза още, че след взетото решение и влизането на проекта в Министерски съвет и парламента, не се знае доколко ще се чува вее гласът на управляващия орган на съдебната власт и изрази опасенията си, че вероятно ще бъде "твърде малко".

Ковачева посочи и всички текстове в законопроекта, по които кадровиците не са гласували становище или не са изказали мотивирана позиция, с което обаче председателят на ВАС Георги Колев не се съгласи. "Против съм такова обобщение, считам че несъгласието надхвърли 50% от текстовете, подобно обощение може да направим като видим протокола", каза той. Галина Карагьозова пък коментира, че "желанието да натрием носа на Министерството на правосъдието и авторите на законопроекта ни изигра лоша шега".

По време на дебатите председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се обяви срещу част от промените в Закона за съдебната власт засягащи съдийското самоуправление. Колев заяви, че е написал 40 страници становище по проекта, което е в голямата си част е отрицателно и го е изпратил до министъра на правосъдието и Министерски съвет. 

Шефът на висшия съд основно се противи срещу увеличаването функциите на общите събрания на съдилищата и конкретно пленума на ВАС, което по думите му ще доведат до неконтролирана анархия. Точно пък съдийското самоуправление е една от промените в закона, с които правосъдният министър Екатерина Захариева се гордее и винаги изтъква. Тя не присъства на днешното заседание на пленума на ВСС, който отхвърли целият проект за промени на ЗСВ, заради участие в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие в Люксембург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама