Дърворезбар от Велики Преслав превръща дънери в изкуство

16:40, 09 юни 16 / Култура 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майсторът Калин Къров от Велики Преслав може да превърне дори стар дънер в произведение на изкуството. И така да опровергае поговорката, че от всяко дърво, свирка не става.

Пана, кръстове, иконостаси и сувенири, излезли изпод  длетото  му, красят домовете на стотици семейства от цяла Европа. Дърворезбарят се гордее и с факта, че изработена от него дървена реплика на керамичната преславска икона „Теодор Стратилат”  е подарена на поп звездата Ищар, като знак на благодарност за дарителството й в Патлейна.

Калин е дърворезбар вече над 20 години, а доста време предлагал майсторските си неща на туристите по морето. От няколко години се е върнал в родния си град и работи по поръчка.

Завършил е горския техникум в Тетевен и специалността му е „мебелист”.  Учил занаята при преславския майстор Иван Димитров. Сега няма мераклии да „хванат” майсторлъка пък от него. Компютърна програма напоследък конкурира авторската работа - с матрица се правят дървени икони, но пък си личи ширпотребата, казва Калин.

В занаята нищо не му е трудно, може да работи с часове. „Не ме натоварва, не усещам как върви времето. Това е благодарен труд, оставяш нещо след себе си” , казва Калин. Най-лесно се работят орехът, липата. Дрянът и чимширът пък стават за изработка на миниатюри.

Дърворезбарят превръща дънерите на трите отсечени тополи на старините във Велики Преслав в символи на Вярата, Силата и Словото. Първата от фигурите, изобразяваща монах вече е завършена. Втората е воин с кръгъл щит, а третата - просветител с книга и перо в ръце.

За да изскочат образите от дънерите на старите дървета, майсторът дълбае часове наред. Така постепенно се появяват релефите. За да са устойчиви на снега, дъжда и вятъра, те се обработват със специално покритие.

Фигурите ще се впишат чудесно в околния пейзаж, смята майсторът. В близост, в началото на алеята за археологическата база  е и Колоната на буквите, направена пак от него преди две години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама