Разпад на ЕС, ако Великобритания напусне Общността, предвижда Сорос

16:40, 09 юни 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Великобритания напусне Европейския съюз, той ще се разпадне, заяви милиардетър и филантроп Джордж Сорос. В интервю за американското издание Wall Street Journal той отново потвърди тезата си за разпадане на блока, но изрази увереност, че подкрепата за запазване на членствотоо на Обединеното кралство в ЕС ще се увеличи преди вота на 23 юни.

По думите съществува голям шанс Евросъюзът да се разпадне заради мигрантската криза, редизвикателствата около Гърция и при потенциално излизане на Великобритания от Общността.

„Ако Великобритания излезе, това може да отприщи общо излизане и разпадането на Европейския съюз ще стане практически неизбежно”, убеден е милиардерът.

Според Сорос укрепването на британския паунд в последно време е знак, че е малко вероятно британците да гласуват страната им да напусне ЕС.

"Уверен съм, че колкото повече се доближаваме до гласуването, лагерът за „оставане” става все по-силен. Пазарите не винаги са прави, но в този случай аз съм съгласен с тях", убеден е Сорос.

Отново от изказването му в престижното издание става ясно, че Сорос активно е възобновил предприемаческата си дейност и неотдавна е инвестирал крупни средства в изчисляван спад на световните фондови пазари. По сведения на изданието, фондът Soros Fund Management, който се разпорежда с 30 млрд. долара на Сорос и неговото семейство, е продал пакети акции и с получените средства е купил злато и ценни книжа на златни минни компании.

Според Wall Street Journal това е крайно тревожен признак и показва, че финансистът се готви да се върне към борсовите спекулации със спада в определени сегменти на световната икономика.

Вестникът припомня, че през последните години 85-годишният Сорос практически се беше оттеглил от активна дейност и се занимаваше с благотворителност. Както съобщи през март вестник "Ню Йорк Таймс" милиардерът, заедно със съмишленици сред либерално настроените бизнесмени, решиха да дадат 15 млн. долара за подкрепа на претендентите и президенти от САЩ от демократическата партия.

Стана ясно, че се касае за финансова подкрепа на Хилари Клинтън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама