ВМЗ задоволява нуждата от кадри с дуално обучение

17:05, 09 юни 16 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дуална система на обучение в училищата ще задоволява липсата на квалифицирани кадри, които да работят във "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ), стана ясно днес от изказването на министърът на икономиката Божидар Лукарски, който гостува на тържественото честване на 80-годишнината на оръжейното дружество.

По думите на изпълнителния директор на ВМЗ Иван Гецов, има осигурени договори за следващите 2 години и половина, благодарение на които ще бъдат реализирани инвестиции в технологична модернизация и обучение на кадри. В момента предприятието усеща остър недостиг на квалифицирани кадри, особено в специалности, свързани с машиностроенето.

От поемане на управлението от новото ръководство до момента са назначени близо 1000 човека, а до края на 2016 г. се планира разкриването на още 500 работни места. "Местната икономика не чака и сме принудени да задоволяваме тези нужди от кадри чрез наш собствен вариант на дуална система на обучение", поясни министър Лукарски. Той допълни, че въвеждането на такава система е един от основните приоритети в работата на икономическото министерство, но все още липсва законова рамка за това.

"Министър Кунева и екипът й работят усилено по този въпрос, но ние изпреварваме събитията, за да можем да отговорим на конкретните нужди на ВМЗ Сопот и сегашния темп на работа в завода", посочи още икономическият министър.

Гецов допълни, че вече са постигнати конкретни резултати в това направление, като оръжейницата провежда активна кампания за насърчаване на интереса към технически специалности и перспективите, които предоставя ВМЗ сред учениците и техните родители. В резултат от тези усилия вече е открита нова паралелка в професионалната гимназия в Сопот "Ген. Владимир Заимов", която да произвежда кадри за ВМЗ.

"Превръщането и затвърждаването на ВМЗ Сопот като конкурентоспособен и иновативен производител на специална продукция от европейски ранг е наш основен приоритет. Преди година поехме ВМЗ Сопот в едно тежко финансово състояние, затънало в дългове и с често забавени плащания към работниците си. Днес предприятието отваря една нова страница в развитието си", заяви още

На честванията в Сопот се събраха над 400 гости, сред които областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, кметовете на Карлово, Сопот и Иганово Емил Кабаиванов, Деян Дойнов и Павел Павлов, цялото ръководство и работници и служители на оръжейницата, както и представители на синдикалните структури към ВМЗ Сопот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама