Радан Кънев: Борисов не може да догони Цветанов, защото има свръхтегло и пуши пури (обновена)

18:55, 09 юни 16 / Политика 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако България иска да бъде пълноценен член на ЕС и членството да не се изразява в непрекъсната загуба на хора, тя трябва да напредва към средното ниво на европейски доходи и стандарти - нещо заложено от ГЕРБ като стратегическа цел, когато за пръв път взеха властта. Ако искаш да догониш някой трябва да си в по-добра спортна форма и да пушиш по-малко цигари. Ако си представим Цветан Цветанов да прави сутрешния си крос по плажа и се хванем на бас дали Бойко Борисов ще го настигне, той няма да може, защото има свърхтегло и пуши много пури. 

Това каза председателят на ДСБ и съпредседател на групата на РБ в парламента Радан Кънев по време на открита среща с обществеността в Пловдив.

Кънев обясни, че свръхтеглото на обществото е раздутата администрация и публичен сектор, и то забавя движението,  а пушенето на обществото е корупцията, което пречи и отравя житейския процес.

Лидерът на ДСБ обясни и какво стои зад факта, че България има партия, която не е губила избори от 10 одини. "Стоят тежки национални неуспехи в сферата на образованието и културата, деградация в тази сфера; скромни икономически успехи, съчетани с тежки регионалн идиспропорции, които правят крайния резултат неуспешен; демографска криза без изход; продължаваща несигурност вътре в държавата на всеки гражданин", заяви Кънев.

Радан Кънев повдигна темата и за матурите във встъпителната си реч. Той зададе въпросът - как стигнахме до идеята, че целта на матурите е да няма двойки и да намалим изискванията за тройките, за да няма двойки? По думите му този модел на образование не възпитава децата и не насърчава хората да растат чрез заслугите си.

"Здравият разум повелява да има върховенство на закона, което трябва да бъде основна политическа ценност. Администрацията трябва да бъде гръбнакът на обществото", заяви Кънев. По думите му всеки икономически ръст основан на беззаконие е наколно жилище, което ще бъде отнесено. Партийните назначения в администрация според него не кара хората да оценяват възможностите си, както е логично и ги обезкуражава. 

Лидерът на ДСБ каза още, че насърчаването на семейното предприемачество е път за разрешаване на тежките демографски проблеми.

"Българският президент говори като един от европейските лидери. Най-големите достойнства на тази реч, са където са най-тежките атаки срещу нея - че била произнесена на английски и че не се говорило за България. На мен страшно ми хареса, че национален лидер на бедна и периферна държава излезе със самочувствие да говори по-големите европейски теми, а не да мрънка по националните проблеми на държавата, защото тях трябва да си ги решим сами", така Радан Кънев отговори на въпрос за речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент, която предизвика сериозен отзвук сред европейските политици и обществото у нас.

За бъдещето на съдебната реформа Радан Кънев коментира, че има много малко шансове за изправяне на прогнили съдебни системи и цялостно прогнили общества. "Корупцията в правосъдието е рак с метастази в обществото. Румъния все още не може да се даде еднозначо за успешен пример, но върви по правилния път", заяви той и допълни, че вариант за успех е ангажимент на партиите и политическа кампания за налагане на румънския модел, което обаче в момента е невъзможно у нас.

"За ГЕРБ българската левица в този вид е удобен противник, ДПС също, но тя е и удобен бизнес партньор", коментира Радан Кънев темата за президентските избори. Той не изключи загуба за десния кандидат и последващи обвинения от ГЕРБ, че десните партии са виновни и предизвикване на предсрочни избори.

"Няма основание ГЕРБ да очакват, че арогантното им поведение към десницата може да бъде изтърпяно от лидерите, но не и от избирателите. За лидерите няма избор, при втори тур с БСП, излзиаме и казваме подкрепяме ГЕРБ, но милионите избиратели мога да не са на това мнение", допълни Кънев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама