Четвърто издание на Националния йога фестивал ще се проведе в Русе

18:57, 09 юни 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение „Движение за хармонично развитие“ организира четвърти по ред Национален йога фестивал, с издание и в Русе, в рамките на който ще се чества Вторият световен ден на йога, обявен от ООН през миналата година. Избраната за него дата е 21 юни.

Тогава в зала „Дунав“ ще бъдат изпълнени 108 рунда сурия намаскар (в превод „Поздрав към слънцено“; това е една от най-разпространените комбинации от асани – йога пози), ще се водят лекции и практика.

Това съобщи днес по време на пресконференция Ива Николова от сдружение „Движение за хармонично развитие“.

Четвъртият Национален йога фестивал ще мине под надслов „Мир и любов, необходимостта на настоящето и културата на бъдещето“.

Той ще трае една седмица. Ще започне на 18-и и ще приключи на 24 юни. В рамките му се предвиждат различни работилници, лекции и множество събития.

Фестът ще започне с майсторски клас по йога на 18-и и 19-и юни. В него могат да се включат хора, които искат да се задълбочат в древната традиция, обясни Ива Николова.

Лекциите и работилниците ще са на тема джьотиш (индийска астрология); бахаратанатям (индийски танци); вастушастра (индийски вариант на фън шуй); аюрведа; йога за танцьори и индийски танци с Мина Паталенска. Ще има и рисуване на къна с момичета от нейния екип.

На 24 юни е церемонията, на която ще танцува Мина Пталенска, ще има различни демонстрации на йога клубове от различни градове.

Мина Паталенска е първата европейка, допусната до древния индийски танц бхаратанатям. Тя, с нейния екип от танцьорки ще, дойдат и ще въведат желаещите да се докоснат до тази традиция.

Тъй като събитието още е в процес на подготовка, засега е ясно само мястото на сурия намаскар на 21 юни – зала „Дунав“ от 17.00 ч. Къде ще са другите събития организаторите ще съобщават във фейсбук.

Събитието се реализира с подкрепата на община Русе, на фондация „Русе – град на свободния дух“, Буда Хаус – културен център и Посолството на Република Индия.

Все още се набират спонсори, за да могат предлаганите възможности да се ползват безплатно от гражданите на Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама