Антифашисти стигат и до културното министерство заради паметник

19:22, 09 юни 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писмо до Министерството на културата изпратиха от Български антифашистки съюз - Варна. С него искат да разберат становището на министър Вежди Рашидов дали седи зад опита на негов служител за разрушаване на историческия паметник „Лодка“ в местност Карантината. Поводът за писмото е публикация, цитираща арх. Владимир Рачев, който казва, че монументът може да бъде махнат от списъка с паметниците на културата.

„Паметникът отбелязва мястото, от което през 1920 г. Георги Димитров, Васил Коларов и Христо Кабакчиев нелегално отплават за участие в конгреса на Коминтерна. Няма да допуснем някой политически ангажиран държавен чиновник да пренаписва историята ни, независимо дали му харесва тя. Информирали сме и централното ръководство на БСП за тези действия на поругаване на историческата ни памет. Заявяваме, че ще се противопоставим на всяко действие за разрушаване и заличаване на Паметникът „Лодка“ в гр. Варна“, казва в писмо до медиите Януарий Вичев, зам.-председател на БАС, Областен председател на БАС – Варна и общински съветник.

 

Ето и целия текст на искането по Закона за достъп до обществената информация, пратено до Министерството на културата:

 

Уважаеми господин министър,

На основание Закона за достъп до обществена информация, моля да ми бъде предоставена следната информация:

 

1. Има ли разрешение от Министерство на културата служителят арх. Владимир Рачев да прави изявление пред средство за масова информация относно паметници в област Варна и тяхното бъдеще, както и дали изложеното от него в публикацията е официалното становище на Министерство на културата на Р. България?

2. Да получа копие на длъжностната характеристика на служителя арх. Владимир Рачев, представен в публикацията като „Главен инспектор Североизточен регион от инспектората за опазване на културното наследство“ и по трудово или служебно правоотношение е назначен, както и от коя дата, месец и година е назначен?

3. Включва ли съгластно Закона за държавния служител, длъжностната характеристика, и другата нормативна база в Р. България на направилия изявлението служител арх. Владимир Рачев, правомощия да прави политико-исторически констатации и изявления, като изложеното в статията, цитирам: „Той (арх. Рачев) припомни, че архитектурно-скулпторната композиция на „Карантината“ например, е посветена на ареста на Георги Димитров и Васил Коларов, след като двамата откраднали лодка, с която искали да стигнат до Конгреса на Интернационала в Одеса“, което изявление не отговаря на историческата истина!?

4. Ще потърсите ли дисциплинарна отговорност от служителя арх. Владимир Рачев?

5. На каква стойност средства е отпуснало Министерство на културата за периода от 01.01.1991 г. до настоящия момент за паметниците на културата, свързани с антифашистката съпротива (1923 – 1944) в Област Варна?

Желая да получа исканата информация в следната форма:

Копие на хартиен носител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама