Откриват „Славееви нощи“ 2016 в Айтос с концерт на ансамбъл „Филип Кутев“

19:39, 09 юни 16 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С концерт на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще бъдат открити тридневните празници „Славееви нощи“ тази година. Събитието ще се проведе в най-големия изкуствено създаден парк в Югоизточна България - "Славеева река" в Айтос, съобщиха от пресцентъра на местната Община. Традиция е всяка година в началото на юни участниците в концертите и конкурсите да се надпяват със славеите на открита сцена с естествен природен декор.

48-то издание на „Славееви нощи Айтос 2016” ще се проведе на 10, 11 и 12 юни. Фолклорният празник съвпада с рождения ден на своя вдъхновител - композитора Филип Кутев. Откриването е точно в 20.00 часа, в петък.

По данни на читалищното ръководство, което събира заявките за участие, тази година общият брой на изпълнителите ще е над 2500 души.

За първи път айтоските фолклорни празници се провеждат като годишен преглед на художествената самодейност в края на творчески сезон – 1968 г. на Народно читалище „Васил Левски 1869” – град Айтос. Още на следващата година, ръководството на читалището приема решение да превърне прегледа във фолклорен фестивал, вдъхновен от творчеството на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос. Така се поставя началото на традицията, която и до днес е живата връзка между талантливия български композитор, семейство Кутеви и неговия роден град.

От 2002 година няма възрастови ограничения за участие в конкурсите на "Славееви нощи". И тази година те ще се проведат в три възрастови групи – до 14, до 18 и над 18 години. Конкурсите са пет - за изпълнители на народни песен, за инструменталист /гайда, кавал, гъдулка и тамбура/, за певческа група за изворен и обработен фолклор за инструментална група за изворен и обработен фолклор, за танцова група.

Традиционни са специалните награди - за "Най-ярко дарование", за откритие на "Славееви нощи", за "Най-добро изпълнение на песен, обработена от Филип Кутев" и за "Най-добре представила се фолклорна група от Айтос".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама