Шумен с най-ниски цени на туристическите услуги

07:18, 11 юни 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С цени от 10 до 20 лева за легло в някои от хотелите Шумен е сред градовете у нас с най-ниски цени на туристическите услуги. Това обяви за Topnovini.bg председателят на Шуменската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Десислава Иванова.

Местните хотелиери разчитат на събитийния туризъм. Повечето местни хотели посрещат гости през седмицата. В почивните дни нощувките са по-малко.

През летния сезон надеждата за печалби е свързана с културно-исторически турове до НИАР “Мадара”, старопрестолните Плиска и Велики Преслав с крайна точка Велико Търново, на почиващите по Черноморието.

Според Десислава Иванова липсата на реклама на града като туристическа дестинация е основната причина този бизнес в Шумен да върви слабо. Няма и достатъчно указателни табели, което също е пречка.

“Сега всеки хотел или заведение само си е сложило някакви табели, грозни, различни, вместо да се изработят еднакви и стилни. Това е много важно за всеки, който влиза в Шумен, но то не се случва вече с години”, коментира Десислава Иванова и изрази надежда за по-добра съвместна работа с новата кметска управа на града.

По думите на Иванова по-добра е ситуацията с къщите за гости по селата, но те се резервират основно за почивните дни. “Ако трябва да сме честни това не е достатъчно, защото те са малки като обекти. Там се разчита, че собствениците работят сами, но ако трябва да се наема персонал едва ли ще имат печалба.

Това по-скоро е малък семеен бизнес”, каза още Иванова и се оплака, че туристи от курортите “Албена”, “Златни пясъци” правят културно-исторически обиколки до старините около Шумен, но не влизат в града, а когато това се случи обикновено посещават Томбул джамия. Преди години в ресторанта си Иванова е посрещала много групи деца, дошли на лагер по Черноморието ни, но практиката вече е прекратена.

Иванова отбеляза и факта, че все по-често шуменци предпочитат да прекарат лестния си отпуск на почивка в чужбина, защото им излиза по-евтино и обслужването е на по-високо ниво. “За съжаление ние правим евтини пакети за почивка на чуждите туристи. От 5 до 10 евро е нощувка със закуска, а за същия хотел българите плащаха по 100 лева.В един момент станахме евтина дестинация за чужденците и привлякохме бедните туристи”, недоволства Иванова и разказва как в ресторанта си е посрещнала чужденци, които си поръчали една бира с две чаши. Тя обаче не скрива, че нивото на предлаганите в Шумен туристически услуги е високо, има и добри нощни заведения, но проблемът, е че туристите не посещават града.

Засега като глас в пустиня остава и предложението й по различни туристически изложения Общината да представи щанд, организиран и уреден съвместно с Шуменската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

В потвърждение на думите на Десислава Иванова дойде и експертното мнение на председателя на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, който не скри, че в Шумен се намира един от най-добрите хотели на България – Гранд хотел “Шумен”.

“Поставям културно-историческите забележителности в областите Шумен, Разград и Търговище сред водещите в страната. Както казват македонците: Парите в България са по земята. Само трябва човек да се наведе, за да ги вземе”, коментира Рагин и акцентира на близостта на Шумен и региона до морето, фактор, който играе важна роля за наплива на туристи.  

Благой Рагин, прогнозира, че тази година се очаква да бъде една от най-силните за туризма през последните близо три десетилетия. Записванията на туристи се увеличават, но хотелиерите и ресторантьорите се опасяват от липсата на достатъчно и квалифициран персонал. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама