Вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан даде ДПС в Исперих

08:22, 11 юни 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 300 жители от всяко населено място на община Исперих се събраха снощи на празнична вечеря - ифтар. Благотворителната инициатива бе организирана от ДПС-Исперих по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха организаторите.

От закланото 500-килограмово теле бе приготвена трапеза с телешка супа и кебап. Основен дарител на благотворителната вечеря бе Хюсеин Йозтюрк – председател на Дружеството на изселниците от Балканите.

Сред гостите бяха още председателят на ДПС в Истанбул Фахри Ватансевер, народният представител д-р Хасан Адемов, зам-областният управител на Област Разград Виолета Тодорова и председателят на Общинския съвет в Исперих адв. Даниел Димитров.

През Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан вярващите се въздържат от вода и храна от ранни зори до залез слънце.

Говеенето в Исляма е един вид Богослужение. Постите са едно от 5-те основни задължения на мюсюлманина, който трябва цял месец да внимава да не прави никакви грехове – да не поглежда съзнателно нищо осъдително, да не говори нищо лошо, да не слуша нищо лошо и да не върши нищо грешно, а и в никакъв случай да не прелюбодейства.

Eдва на финала на постите се сервират сладки храни – баклави, сладкиши, реванета, пасти. Затова Рамазан байрамът е известен още и като Шекер байрам.

Мюсюлманите тази година ще празнуват Рамазан байрам на 5, 6 и 7 юли. Рамазанът е празник на разговяването, който се отбелязва в чест на приключване на постите през деветия месец Рамадан. В първия ден на празника, деца с торбички обикалят по къщите и очакват да получат бонбони, дребни сладки и дребни пари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама