1000 души участват в националния фолклорен конкурс в Казанлък

09:12, 11 юни 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1000 участници участват в Първия национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ в Казанлък. Тридневният форум за народна музика и танци събра на сцената на площад „Севтополис“ участници от цяла България на възраст от 5 до 85 години. Конкурсът носи името на известния казанлъшки фолклорист Димитър Гайдаров. Продължава до неделя и е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Организира се от Общината, народно читалище „Възродена Искра 2000“, Военен клуб, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

„Искам да благодаря и за това, че забелязахте фамилията Гайдаров, фамилията на именития казанлъчанин, фолклорист, който е оставил наистина значително наследство.“, каза на откриването на фестивала кметът Стоянова. Тя пожела конкурсът да стане ежегоден и предложи да бъде учредена общинска награда на името на Димитър Гайдаров. Казанлъчани и гостите на града ще могат да се насладят на народни музика и танци на индивидуални изпълнители, групи и ансамбли, представители на различните етнографски области в страната, любители и професионалисти.

Целта на организаторите е да съхранят и да обогатяват българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство и да го направятдостъпно и близко за младите. Първият национален фолклорен конкурс се провежда по идея на внука – съименик Димитър Гайдаров и съвпада със 110-та годишнина от рождението на известния казанлъчанин, посветил живота си на народното творчество. Димитър Гайдаров е един от първите фолклористи в България, музикант, диригент, основен двигател за сформирането на фолклорните ансамбли и оркестри в региона. Той оставя народно богатство от инструментални и вокални фолклорни обработки.

На официалното откриване публиката видя заедно на сцената представители на три поколения музиканти от фамилията Гайдарови. Най-малкият представител на рода – пазител на народното изкуство е само на 9 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама