Социалните помощи не се спират при сключване на еднодневен трудов договор

11:27, 11 юни 16 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Социалните помощи не се спират при сключване на еднодневен трудов договор". Това заяви пред Топновини началникът на Инспекция по труда - Плевен Борис Петков.

"Трудовите договори по чл. 114а или т. нар. еднодневни трудови договори, са в улеснение на ангажираните в селското стопанство. На практика те са една правна възможност за легитимно наемане на работници при пълно спазване на законовите изисквания, без да се изпада в излишна бюрокрация", категоричен бе началникът.

Той подчерта, че еднодневните трудови договори по никакъв начин не застрашават социалните помощи, получавани от някои семейства:

"Много хора по селата се притесняват, че при сключване на еднодневен трудов договор, ще им бъдат спрени социалните помощи. Това категорично не е така. Дори да сключат подобен контракт, те ще продължат да си получават социалните надбавки"

За сключване на договор по чл. 114а, работодателят първо трябва да внесе необходимите осигуровки в НАП, чиято стойност възлиза на около 5 лева. След това с платежните нареждания и фирмените документи отива в Инспекция по труда, където изисква да му бъдат издадени договори.

"Всеки договор се издава в два екземпляра, има уникален код и идентификационен номер. След това работодателят отива на нивата и ги връчва на наетите. Хубавото на тези договори е, че ако не се използват, могат да бъдат върнати. НАП няма да възстановят внесените за осигуровки суми на момента, но при годишния финансов отчет ще бъдат приспаднати"

Борис Петков каза още, че Инспекция по труда - Плевен ще бъдат безкомпромисни по отношение уреждането на трудовите правоотношения:

"Ще се проверява безопасността на земеделските стопани и работниците, трудовите правоотношения. Ще следим за договорите по чл. 114а. Целта ни е да защитим максимално всички ангажирани през активния сезон"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама