Росен Плевнелиев прочете в Пловдив "Дядо и ряпа", кметът Тотев - приказка за неволята (снимки и видео)

12:08, 11 юни 16 / Култура 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приказката на Ран Босилек "Дядо и ряпа" прочете днес президентът Росен Плевнелиев в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Много пловдивчани и най-вече деца се събраха около Виенския павилион, за да чуят откъси от любими книги в изпълнение на известни личности. Инициативата "Чети с мен" е под патронажа на държавния глава, който тази година избра Пловдив за събитието.



Особен колорит на празника на четенето придаде и "почетният караул" на малките гвардейци от детска градина "Мая", които първи посрещнаха президента и останалите гости.

"Народните приказки са първата здрава духовна храна за малките, разказани на звучен роден език. Те са като майчино мляко, като роден планински въздух", припомни Плевнелиев думите на големия български разказвач на приказки Ран Босилек, преди да прочете поучителната история за ряпата, извадена с общи усилия.



Кметът Иван Тотев пък бе избрал приказката за неволята. "Толкова години чакахме някой да ни помогне и накрая стигнахме до извода, че трябва сами да си оправим града. Радвам се, че това се получава, доказателството е и този прекрасен парк, в който се намираме", каза пловдивският градоначалник.



Специален гост на третото издание на "Чети с мен" бе холандската принцеса Лаурентин, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация TheReadingandWriting. Тя прочете откъс от книгата "Мистър Фини", написана от самата нея.



Обичаният актьор Владимир Пенев бе избрал четиво за големи и представи разказ на Георги Господинов.



Актрисата Мартина Вачкова поднесе част от шедьовъра на Йордан Радичков "Ние, врабчетата",



а издателката и организатор на "Пловдив чете" Божана Апостолова в типичния си емоционален стил изрецитира свой стих за малката Божана.



С бурни овации бе посрещната певицата Поли Генова, която избра да прочете глава от любимата си "Мечо Пух".



В четенето на открито се включиха още Рафи, Дони и Нети, писателите Георги Господинов и Владимир Левчев, актрисата Ирмена Чичикова и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама