Русеф готова на референдум за предсрочен вот

12:17, 11 юни 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дилма Русеф заяви, че ще свика референдум за произвеждане на предсрочни избори, ако бъде възстановена в длъжност като президент на Бразилия, предаде БТА.

Анализатори смятат, че това предложение е опит на Русеф да привлече колебаещи се сенатори в започната процедура по импийчмънта й.

Ако Русеф оцелее след проверката на Сената, която се очаква да завърши през август, конституцията й дава право да довърши мандата си до 2018 г., въпреки че при сегашните обстоятелства тя ще е в слаба позиция да управлява.

Поддръжниците на Русеф оспорват легитимността на временното правителство на вицепрезидента Мишел Темер, който управлява докато Русеф е временно отстранена от длъжност докато трае процесът за импийчмънта й.

Само един от всеки десет бразилци има положително мнение на правителството на Темер, а мнозинството искат избори още тази година, сочи допитване от тази седмица. В него обаче се вижда, че две трети от бразилците подкрепят импийчмънт на Русеф.

"Трябва да се консултираме с населението, за да възстановим конституционния договор, който бе разрушен от процеса по импийчмънт", каза Русеф в интервю за правителствената телевизия Те Ве Бразил.

Русеф бе отстранена от 0длъжност на 12 май, след като Сенатът гласува с 55 на 22 гласа да я съди по обвинение, че е нарушила бюджетните закони. За да бъде намерена за виновна и окончателно свалена от власт са й нужни още пет гласа, или една трета от сенаторите, отбелязва Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама