Два фестивала си подават ръка в театрално-музикален проект

13:43, 11 юни 16 / Култура 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два от най-значимите фестивали у нас - Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и Международният музикален фестивал „Варненско лято“, обединяват усилията си през тази година. Те ще представят един уникален художествен проект, който се очаква да привлече вниманието на страстните ценители на първокласното театрално и музикално изкуство. Общото между тях са творците - имена от световната култура. Проектът е театралният концерт „Духът на една дива“, осъществен от фондация „Културни перспективи“ и фондация „Пиано екстраваганца“, който, безспорно, ще се превърне в един от най-ярките акценти на тазгодишния театрален фест.

Знаменитото трио - Ина Кънчева (сопран), Елена Атанасова (актриса) и Людмил Ангелов (пиано), режисьорът и драматург Марий Росен, художникът Мариета Ценова (костюми и сценография) са екипът, сътворил спектакъла „Духът на една дива“. Той представлява разказ за живота на една изключителна и харизматична жена от XIX век - Полин Виардо, и нейното време. Тя е певица, композитор и педагог с изключително богат, наситен и интензивен творчески живот, белязан от многобройни участия в опери и концерти, пътувания в различни страни, възходи, вълнения, страсти. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна - руският писател Иван Тургенев. Тя е приятелка на писателката и известната в светските среди Жорж Санд, на композиторите Федерик Шопен и Роберт Шуман, вдъхновява написването на не едно произведения от Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Открива млади таланти, подкрепя ги, вярва в тях, поощрява ги.

„Духът на една дива“ се основава на документални текстове - писма, написани от Виардо и за нея, на спомени на нейни роднини и съвременници, на статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева са не просто музикални изпълнители, а заедно с актрисата Елена Атанасова пресъздават живи сцени от времето на тяхната героиня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама