ЕС няма да отмени визите за Турция на 1 юли

15:13, 11 юни 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вътрешните министри на 28-те страни-членки на ЕС, на днешното си заседание в Люксембург не постигнаха съгласие за либерализацията на визовия режим с Грузия, Украйна, Турция и Косово, предаде БТА.

Новината съобщи холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф, ръководил заседанието по темата за визовата либерализация. Той каза, че има известен напредък по въпроса за Турция. Много страни обаче виждат проблеми в изпълнението от страна на тези четири държави на критериите за отмяна на визите, каза холандският представител.

Така, споразумението, което ще позволи на турските граждани да влизат на територията на ЕС без визи, като част от по-широката договорка с Анкара за овладяване на мигрантската криза, няма да може да влезе в сила от 1 юли.

Турският президент Реджеп Ердоган вече предупреди, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за отпадане на визите, Анкара ще спре да ограничава мигрантския поток към Европа.

Еврокомисарят по вътрешните въпроси и миграцията Димитрис Аврамопулос изрази съжаление, че процесът по одобряване на предложението на Европейската комисия за безвизов режим с тези четири страни протича бавно както в Европейския парламент, така и в съвета на ЕС. Той изрази надежда, че в скоро време ще има напредък по този процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама