България е в ТОП 5 на най-предпочитаните дестинации от руските туристи

17:00, 11 юни 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е сред ТОП 5 като избор на руските туристи, стана ясно по време на конференция с участието на 34 водещи руски туроператори. Тя бе на тема „Перспективи в развитието на руския туризъм в България“ и се проведе в курорта Албена. Основната цел на форума бе да се обсъдят възможностите за връщане на руските туристи в България и да се прецени дали страната ни е готова да замени Турция като дестинация за руските туристи.

Валерия Романенкова – директор „Маркетинг и продажби“ в една от водещите туроператорски руски агенции, които работят с България, посочи, че целият туристически поток, който почиваше в Турция, започва да се преразпределя в различни страни. С голям прираст, лидер на увеличението на туристите от Турция е Кипър, тъй като там визови формалности практически отсъстват. Следващо място в момента си поделят Гърция и Тунис. Има и голям процент вътрешен туризъм – в Русия. България заема почетното пето място като най-желана дестинация за отдих на руснаците.

Най-сериозният проблем пред руските туристи засега е необходимостта от опростяване на визовите формалности. Посочено бе, че, ако и у нас визите се издават като в Кипър - за около час, това ще увеличи с десетки проценти броя на руските туристи у нас.

Оказва се, че един от сериозните проблеми за руските туристи е плащането за чадър и шезлонг на много от плажовете у нас. Цена от 10 лева за чадър и още толкова за шезлонг е катастрофална, посочи туроператор. „Руските туристи обичат, когато дойдат, всичко да е платено предварително, а на място да се плаща само за екскурзии“, посочи тя.

Търговският директор на „Албена“ АД Маргита Тодорова подчерта, че от години курортът Албена предлага именно това, което търси руският турист – пакет по формулата „ол инклузив“, който включва, освен нощувка, хранене, анимация, но и плажно оборудване, а за хотелите в парковата зона има и осигурен безплатен шатъл бус.

По отношение на хотелската база бе посочено, че в България вече има много нови и реновирани хотели. Освен това, четиризвездните хотели в България съответстват на петзвездните в Турция. На руския пазар актуални са и апарт хотелите, които туристите могат дълготрайно да арендуват.

Като проблем бе посочена липсата у нас на ексклузивни хотели от клас „лукс“ за удовлетвряване на богатите руски туристи.

Обобщеният в края на срещата профил на руския турист е: възраст от 0 до 90 години, мъж или жена,търсещ ласкаво слънце, топло море, песъчлив плаж, хотели на брега на морето, хранене по формулата „ол инклузив“ – 24 часа в денонощието, анимация в хотелите 4 и 5 звезди, детски клубове, безплатно плажно оборудване, наличие на телевизор, климатик и хладилник в стаята.

Генералният консул на Руската  федерация във Варна Сергей Николаевич Лукьянчук прогнозира 25 % ръст на руските туристи у нас спрямо миналата година, когато бе отчетен спад от 20 на сто. Той съобщи, че предстои да се обсъди идея руски полицаи да бъдат командировани у нас и да патрулират, заедно с българските си колеги, така, както вече има българо-румънски и българо-гръцки екипи.

Живко Табаков - съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, увери, че до края на годината ще има нова методология за отдаване на българските плажове, която би трябвало да занижи себестойността на отдаването им. Подчерта, че тази година българските плажове са изключително охранявани и добре поддържани, а в бъдеще се очаква да се намалят и цените.

„При издаването на визи за летния сезон българското правителство ще направи всичко възможно гражданите да получават бързо и безпроблемно визи“, каза Табаков. По отношение на безопасността  от 1 февруари към Министерството на туризма работи денонощен телефон за руски граждани на цената на един градски разговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама