Цацата превзе Кранево с тридневен купон

18:05, 11 юни 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фенове на цацата от цялата страна събра първият фестивал, посветен на дребната рибка, който се провежда в Кранево.

При откриването му днес кметът на курортното село Румен Николов изрази надежда, че фестът ще стане традиция и с него всяка година ще се поставя началото на туристическия сезон. Така местната власт и бизнесът ще си бъдат взаимно полезни, а фестът ще допринесе за развитието на туристическия бранш.



Кметът специално благодари на бизнеса, който е подкрепил идеята и активно участва в реализацията й. Тъй като фестът съвпада с празника на Кранево, кметът сготви над 100 л рибена чорба. Разкри, че в нея има 9 вида риба, само от Черно море. С нея той почерпи над 3 000 души.

Заради феста главната улица на Кранево е затворена за автомобили и е превърната в ресторант под открито небе. Там наредени едно до друго капанчета предлагат пържена цаца и бира. Цената на порция цаца навсякъде е една и съща – 3 лева. Голямата наливна бира пък струва 5 лева. Ухание на пържена цаца се носи още от входа на селото.



Фестивалната програма днес включваше много атрактивни състезания – за най-сръчно чистене на цаца, надпиване с бира, надяждане с цаца, конкурс за вицове на рибарска и риболовна тематика „Голямата Цаца“, Семейни войни, както и масово бягане. В условията на сериозна конкуренция леля Кичка от Кранево удържа победата в надпреварата за най-сръчно чистене на цаца. Тя се състезаваше с няколко дами от Варна, както и гостенки от Русе и Попово, дошли, специално за феста.



Най-сериозното изпитание за публиката днес е бирената миля, при която състезателите трябва да пробягат 1609 м, колкото е една миля, но през цялото време трябва да пият и бира. За надпреварата имаше 50 записани участници, сред които и дами.  

Фестът е организиран от  кметството в Кранево, Община Балчик, "Зелени посоки" и с подкрепата на бизнеса в Кранево.

Инициативата има за цел да се превърне в традиционен морски фестивал за Северното Черноморие, като е насочен най-вече към българските туристи, активни хора, които желаят да се забавляват със своите приятели, семейства и деца. На официалното откриване днес бе и съветникът на министъра на туризма Живко Табаков. Той поздрави организаторите от името на министър Ангелкова и подчерта, че винаги могат да разчитат на подкрепата на Министерството на туризма за развитието на туристическия отрасъл и за популяризирането на уникалните природни дадености на региона.

Сред официалните гости на събитието днес бяха и областният управител на Добрич Детелина Николова и народният представител от област Добрич Живко Мартинов и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама