Обещават по-евтини чадъри и шезлонги на плажа от догодина

19:27, 11 юни 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на годината ще има нова методология за отдаване на българските плажове на техните стопани, съобщи по време на конференция с руски туроператори в курорта Албена Живко Табаков – съветник на министъра на туризма. Според него, това ще доведе до понижаване на цените на предоставяното плажно оборудване на туристите и ще ни доближи максимално до Гърция.  

Сега чуждестранните туристи негодуват, че има плажове, където се плаща по10 лева за чадър и 10 лева за шезлонг.

Курортният комплекс „Албена“ е много добър пример, където всичко е включено в цената, посочи Табаков.

„Ние знаем, че 70 на сто от туристическата услуга се предлага на плажовете. Затова ще променим методологията в посока, че няма, както сега, всички плажове да се отдават по един и същи начин“, каза той. И посочи, че сега, независимо от различните нужни и нагласи на хората, всички плажове се отдават по един и същи начин.

„Хората, които живеят и почиват във Варна имат едни нужди и нагласи. Тези, които почиват в Албена, са само туристи. А, плажовете между Варна и Албена са по-малко посещавани или са т.нар. диви плажове. Сега начинът, по който се отдават всички тези плажове, е един и същ. Търговските дейности, които могат да се изпълняват, са по един и същ критерий. Трябва да има 50 % свободна зона – както на плажа в Албена, така и на този във Варна, както и на другите плажове. От следващата година, това ще бъде променено“, обясни Табаков. Даде пример, че, според новата методология, на плаща на Албена ще има по-малък процент свободна зона, докато на плажа на Варна тя ще е по-голяма, а на плажовете между Варна и Албена – ще е още по-голяма.

Това ще занижи себестойността на отдаване на плажа и ние ще се доближим много до Гърция, посочи съветникът на министър Ангелкова.

Той увери, че за тази година българските плажове са изключително добре охранявани и поддържани. За в бъдеще това ниво ще се запази, но ще бъдат намалени цените.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама