Съдът обяви за нищожно решението на КЕВР за количествата по-скъп ток от ВЕИ

21:10, 11 юни 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд на София - град (АССГ) обяви за нищожно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което тя на 31 юли 2015 г. определи количеството електрическа енергия от ВЕИ, изкупуванo по преференциални цени, пише „Правен свят“.

Делото беше образувано по протест на Софийската градска прокуратура (СГП).

Това решение на КЕВР беше една от причините през септември 2015 г. национално представителните работодателски организации да подадат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. В него те изнесоха данни за подмяна на сайта на КЕВР на вече публикуваното решение. На 31 юли 2015 г. (петък) на интернет страницата на комисията е огласено решение с едни стойности, което след това е свалено и в понеделник е публикувано ново, в което количествата електрическа енергия от ВЕИ, изкупувани по преференциална цена, са доста по-високи.

Заседанието на комисията е закрито и е проведено на 31 юли 2015 г. Веднага след края му в 16.59 ч. на сайта на КЕВР е качено решение СП-1 от 31.07.2015 г. Това е единственият начин за оповестяване на тези актове.

Около 21.45 ч. на същия ден обаче било "свалено" от интернет страницата, като обяснението за това дадено от служителите на КЕВР по време на делото е, че е установена техническа грешка. На 3 август 2015 г. (понеделник) около 12.25 ч., на сайта на комисията е публикувано решение със същия номер СП-1 от 31.07.2015 г., но с различни стойности на определено нетно специфично производство на електрическа енергия, което ще следва да се изкупува по преференциални цени.

Пред съда служителите на КЕВР твърдят, че грешката е допусната, защото докато са правени изчисленията, в парламента тече процедура по изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. Те сметнали количествата енергия от ВЕИ по един начин, но окончателният текст на закона бил друг и се наложили преизчисления.

Съдът обаче установил, че в доклада на експертите, въз основа на който е взето решението на КЕВР на 31 юли, което в последствие подменено с други стойности, е отчетен именно окончателният текст на ЗЕВИ, приет от парламента. "Следователно не е била налице необходимост от каквито и да било преизчисления", пише АССГ.

"Посочените нарушения (липса на мотиви и публикуване и сваляне от интернет -страницата на КЕВР не по предвидения от КЕВР ред) на файлове с варианти на Решение № СП-1 от 31.07.2015г. са толкова съществени, че по същество водят до подмяна волята на административния орган.За първи път на Комисията е дадена възможност да приеме ценово решение на закрито заседание.Това обуславя особено важен държавен и обществен интерес, т.к. се касае за акт на централен регулаторен орган в областта на енергетиката, чийто актове са от национално значимите. Ето защо подмяната на файла не по предвидения в АПК ред и подзаконовите правила за публикуване и актуализация на материали по същество води до липса на воля за приемане на административен акт", заявява съдът.

И обявява решението на КЕВР за нищожно, като издадено в противоречие с изискуемата от закона форма.

"Оспореният акт безспорно е издаден в писмена форма - съдържа номер и наименование на акта, посочване на органа, който го издава,основания за издаването му, диспозитив и подписи на членовете на колективния орган, но изискването за форма не се изчерпва с това да е спазена писмената форма по чл. 59 АПК. Съгласно разпоредбата на чл. 146, т. 2 от АПК, за да е спазено изискването за форма като условие за валидност на акта, нужно е да е спазена "установената" форма. В конкретния случай, за да бъде спазена "установената от закона" форма е необходимо при всички случай на промяна на правното действие на решение СП-1 от 31.08.2015г., публикувано на същата дата, т.е. при промяна на публикувани установени и видно приети параметри на нетно специфично производство, това да стане с нов акт-с решение на КЕВР с друг номер, респективно същата дата или друга дата", посочва съдът. И обяснява още нещо - единствената дата, до която КЕВР е имала компетентност да вземе това решение, е 3 юли 2015 г. "След тази дата всяко друго изменение на правното действие на Решение СП-1 от 31.07.2015г., публикувано на 31.07.2015г., с друг акт ще бъде издадено при липса на материална компетентност, респективно също нищожно", пише в решението.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама