Фермери и учени обсъждат в Русенския университет, как да опазят почвите в България

13:09, 14 юни 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
70 участници – фермери, представители на фирми, предлагащи машини за обработка на земята, учени и служители на институции, обсъждат как да се запази почвеното многообразие в България, съобщиха от пресцентъра на ВУЗ-А.

Срещата беше открита от заместник-ректора на Русенския университет – проф. Юлиана Попова. Приветствия към участниците направиха чл.-кор. проф. Христо Белоев – председател на Общото събрание на университета и председател на Общинския съвет, Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе и Виолета Недева – програмен директор „Земеделие" във фондация „Америка за България“.

Проектът „Опазване на почвите в България“, финансиран от фондация „Америка за България“, се изпълнява от Русенския университет и е с продължителност 4 години – до септември 2018 г. Основната му цел е да се насърчи усвояването на технологии за опазване на почвата, като участващите фермери да ограничат загубите си от бързото разграждане на почвите в България.

Някои последни проучвания показват, че много стопанства, особено в Северна България, губят повече от 5 тона почва на хектар на година в следствие на ветрова и водна ерозия.

Тенденцията към този вид загуби вероятно ще нараства, като причините се основават на интензивна основна обработка на почвата, използване на тежка техника, както и неподходящи методи за обработката й, стана ясно по време на семинара.

Двамата чуждестранни лектори – Браян Гогин и Харолд ван Ес споделиха опит и запознаха участниците в семинара с някои икономически аспекти при приложението на технологията за опазване на почвите.

Брайън Гогин има богат опит в земеделието, ръководил е проекти за техническа помощ в земеделието като Аташе по земеделието на Американското министерство на земеделието в София от 2001 до 2006.

Харолд ван Ес е научен консултант по проекта. Той е професор по управление на почвите и водите, бивш ръководител на катедрата по „Почвени и растениевъдни науки” към университета „Корнел”, САЩ. Избран е за президент на Американската общност на почвоведите и Американската общност на агрономите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама