Водните стоежи в българския участък на р. Дунав се повишават

07:16, 15 юни 16 25 1973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес са възможни изолирани краткотрайни валежи. Количествата ще са до 5 л/кв.м. В четвъртък ще е без валежи.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и 16 юни се очаква речните нива да започнат да се понижават, като вследствие на оттичане са възможни краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 15 и 16 юни, че водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност. От днес нивата на реките във водосбора ще започнат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 15, 16 и 17 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. На 15 юни се очакват повишения в целия водосбор, като по-значителни е възможно от обедните часове на 15 юни в долните му части. От 16 юни водните нива във водосбора ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Водните стоежи в целия български участък на р. Дунав се повишават. Прогнозата на АППД за Русе на 16 юни е за  покачване с 16 cm, очаквано ниво 395 cm

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама