Парламентът гласува окончателно да смекчи ли ограниченията за офшорките

07:28, 15 юни 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите ще гласуват окончателно дали да смекчат ограниченията за офшорките, с което фирмите ще могат да притежават до 10% от капитала на банки, медии, застрахователни, пенсионни дружества и други. Промяната се въвежда в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим (по-известен като Закона за офшорките).

Така фирми, в които офшорки притежават до 10% от капитала, ще бъдат допускани в търгове за обществени поръчки. Измененията целят усъвършенстване на законовите разпоредби и привеждането им в съответствие със законодателството на ЕС.

Към момента има пълна забрана за участие в банки или в търгове за фирмите, в които акции се притежават от дружество, регистрирано в зона със специален данъчен режим. В края на 2013 година бе забранено и участието на офшорките в банки, медии, застрахователни и пенсионни дружества, публични компании, футболни отбори, социологически агенции, както и в обществени поръчки и концесии.

С така заложените промени се въвеждат прагове, под които няма да се прилагат забраните в закона за участие на офшорки в обществени поръчки, в приватизационни сделки, в публично-частно партньорство, получаване на концесия, както и на лиценз за извършване на редица дейности. В дружества, дяловото участие в които не е предмет на специална регулация, промените въвеждат праг от 10%.

В Търговския регистър ще се вписват обстоятелства и данни за дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, които пряко или косвено осъществяват или ще осъществяват дейност, за която се отнасят забраните в закона. Няма обаче да се вписват идентифициращи данни за действителните собственици на публични дружества, тъй като за тях се прилагат разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама