Депутатите решават дали Бъчварова да определя охраната на физически лица

08:18, 15 юни 16 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможността министърът на вътрешните работи да определя реда и условията, по които се извършва охраната на физически лица влиза за второ четене в пленарна зала с промените в Закона за частната охранителна дейност. Това предвижда третата точка от дневния ред на депутатите, който предстои да бъде гласуван на днешното редовно заседание.

Според вносителите (ГЕРБ) правото на лична охрана на физически лица е регламентирано в Закона за частната охранителна дейност, но с внесения законопроект се предлага промяна в чл. 6, с която се създава правно основание за издаване на наредба, с разписани правила за условията и реда за осъществяване на лична охрана на физическите лица.

Освен това в мотивите се посочва още, че частната охранителна дейност, в това число и личната охрана на физически лица, като вид търговска дейност следва да се подчинява на ясни и строги правила. Според вносителите наличието на правила ще гарантира тази дейност да бъде осъществявана професионално и да отговаря на общоприети стандарти.

Една от целите на промените е да се създадат механизми на взаимодействие с органите на МВР в борбата с престъпността и опазването на обществения ред, както и да може да се осъществява на превантивна дейност чрез анализ на причините и условията за допускани правонарушения при осъществяване на тази дейност.

„Разписването на реда и условията за осъществяване личната охрана на физически лица, гарантира спазване на принципите на законност и професионализъм и ще допринесе за защита на личния живот, здравето и имуществото на гражданите“, категорични са от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама