Министерски съвет все пак ще разгледа промените в Закона за съдебната власт

08:20, 15 юни 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседание на Министерски съвет правителството ще разгледа проекта за промени в Закона за съдебната власт. Въпреки че проектът не е официално част от публикувания  ред на заседанието от Министерството на правосъдието увериха за София Topnovini.bg, че той все пак ще бъде разгледан.

Очаква се законопроектът да бъде приет от кабинета, а следващата стъпка е той да бъде внесен в Народното събрание и да мине на обсъждане в правната комисия преди да стигне до пленарната зала. В момента пък се провеждат разговори с парламентарно представените партии, за да им бъде разяснено в какво се състоят промените.

Законопроектът е част от съдебната реформа започната от правителството с промените в Конституцията от края на 2015 г.  Първата редакция на закона вече беше приета от депутатите в края на март. Вторият проект предвижда реформа в прокуратурата, която да я направи по децентрализирана и отчетна, като урежда и дейността на Инспектората към ВСС, който вече ще прави проверки за почтеност, за конфликт на интереси и за имуществото на магистратите. 

Също така законът ще уточни правиалта и начините за атестиране на магистратите, ще разшири съдийското самоуправление, а също така ще изясни правилата, по които ще се избират членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота.

На 9 юни ВСС отхвърли проекта за промени, като взе решение да "не съгласува" законопроекта. Правосъдният министър Екатерина Захариева реагира веднага и определи решение за абсурдно и нелепо. Членът на прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров пък призова депутатите да внимават какво и как ще гласуват, за да минат добрите текстове от проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а спорните да бъдат изяснени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама