В област Добрич стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

08:38, 15 юни 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С цел ограничаване на тежките пътни инциденти през летните месеци на годината, от днес  до 31 август ще се проведе традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщи началникът на ”Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР в Добрич Жулиян Минев.

Тя цели ограничаване на причините и условията и намаляване на броя на произшествията с пострадали и загинали деца през лятната ваканция.

Ще бъде създадена организация за получаване на информация от училищните ръководства за планирани празненства за края на учебната година и ще координираме действията на полицията за тяхното безпроблемно протичане в дните от 15 до 30 юни. По време на тези празненства ще бъдат проведени заключителни беседи по пътна безопасност с учениците от прогимназиалния курс, като в тези беседи ще се акцентира на местата за игра, управлението на велосипед и на правилата за движение по пътищата на пешеходците и на поведението на пътниците в автомобилите. По време на акцията ще бъдат планирани и проведени специализирани полицейски операции, като тяхната насоченост е към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца и контрол на използване на детски обезопастелни системи и обезопасителни колани, посочи Минев.    

Ще бъде засилено полицейското присъствие и контролът на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официалното закриване на учебната година. При контрола ще се акцентира върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни превозни средства от неправоспособните водачи, от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски, обезопасителни колани и системи при превозване на деца. Ще бъде осъществено взаимодействие и с органите на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ – Добрич, както и Регионалния инспекторат по образование и училищните ръководства с цел планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през лятната ваканция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама