Гимназия „Райко Цончев“ в Добрич отбелязва патронния си празник с изложба и благотворителен търг

08:41, 15 юни 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционно гимназията отбелязва своя патронен празник на 29 юни, Петровден, когато преди 108 години е положен първият камък на училището, финансирано от благодетеля на Добрич и патрон на гимназията Райко Цончев. На 21 февруари 1905 година Райко Цончев подарява 30 000 златни лева на Добричкото общинско управление за построяване на първото класно училище в Южна Добруджа. Първият камък е положен на Петровден-29 юни 1908 година.

По повод честването на патронния празник тази година, Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ организира редица събития, с които да почете патрона на гимназията.

В тази връзка от днес до 24 юни в Младежкия център „Захари Стоянов“ ще бъде подредена изложба с рисунки върху коприна и стъкло, изработени от ученици на гимназията. Изложбата ще бъде открита от 13 часа днес и достъпна, както за ученици, учители, родители, така и за граждани на Добрич.

В деня на празника ученици и учители ще поднесат цветя на барелефа на предприемача, дарителя и дееца на българското образование - Райко Цончев. Вечерта в гимназията ще се проведе благотворителен търг, отворен за всички благодеятели и ценители на изкуството с картините, нарисувани от учениците. Събраните средства ще се използват за подновяване техническите ресурси на училището.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама