Започват разкопки на крепостта Палматис

08:47, 15 юни 16 / Култура 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес стартират археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост Палматис край тервелското село Оногур, където досега са правени проучвания само с геофизични методи, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

Археологическият екип, който ще проведе проучванията, ще бъде оглавен от проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов. Участват и специалисти от Регионалния исторически музей в Добрич.

Казимир Попконстантинов е полеви археолог и преподавател с голям принос в областта на старобългарската епиграфика. Старобългарската епиграфика изучава начертанието на буквите в надписите с глаголическо и с кирилско писмо от християнската епоха на Първата (865-1018г.) и Втората (1186-1396 г.) българска държава.

Късноантична и средновековна крепост "Палматис" в източния край на село Оногур. Край крепостта е минавал римският път Дуросторум-Марцианополис, който е следвал течението на пълноводната някога Суха река. В близост е действал скален манастир - част от голяма раннохристиянска монашеска колония.

Крепостта Палматис с известно прекъсване е обитавана и по време на Първото българско царство.

Крепостта е разположена на високо плато, което се понижава в североизточна посока към суходолието. Разклоненията на Суха река превръщат платото в естествено укрепено място, уязвимо само от запад. Формата на крепостта е правоъгълна, като е разположена в посоки изток- запад, като на запад крепостта се стеснява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама