Няма спряна европрограма, увери Десислава Танева

10:01, 15 юни 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма спряна европрограма. Не губим 1.1 млрд. лв. Това увери пред “Нова телевизия” министърът на земеделието Десислава Танева, след като вчера председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще загубим тези средства, тъй като сме заплашени от санкции по Програмата за развитие на селските райони.

“Отвратително звучи. Това е един филм, на който сценаристът е Корнелия Нинова. Нищо от това, което каза не е вярно, извън едно писмо, което тя показа и, което аз също нося, само че трябва да ползваме минимална експертиза, за да можем да четем писмата", каза Танева.

Тя твърди, че сумата от 1.1 млрд. лв. са разплатени и възстановени, заедно с прихващане на аванса, платен през 2008 година по старата Програма от Комисията. Те са разплатени през 2015 г. от Държавен фонд “Земеделие” и вече са ни възстановени от Европа.

“В момента, в който излезе този филм, който ни разказа госпожа Нинова, в същия ден 6 милиона лева бяха платени на земеделските производители. Питам, ако беше спряна програмата можехме ли да разплащаме? От момента, в който излиза писмото, което тя цитира, бяха разплатени близо 200 милиона лева, включително и по новата Програма за развитие на селските райони. Питам ако това писмо означаваше спиране, можехме ли да платим 200 милиона?", запита тя.

"В писмото, която тя цитира и по което в момента има санкции от 6 590 евро, става въпрос за приемането от службите на Комисията на доклада на сертифициращия орган на Разплащателната агенция в България, която заверява чисто счетоводно тези направени разплащания и е отчела грешка под 2%. Когато грешката е под 2% няма санкция", обясни още земеделският министър.

Пред bTV самата Нинова показа документ, който била получила неофициално от Европейската комисия. Според нея средствата са спрени заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган. “Правителството е поканено на 12 октомври на двустранна среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението и ефекта от него върху бюджета на ЕС”, обяви тя и допълни, че на тази среща ще стане ясно колко от тези пари все пак ще стигнат до България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама