Нинова към Борисов: 20 българи се самозапалиха заради вас

10:08, 15 юни 16 / Политика 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ и БСП прекараха 50 минути в скандал в началото на пленарното заседание. Поводът за това беше декларацията, прочетена от депутата от левицата Драгомир Стойнев за прословутото писмо от Брюксел, в което се посочвало, че ЕК не вярва на сертифициращия орган и Държавен фонд „Земеделие“ не работел. Според БСП България ще загуби 1,1 млрд. лв. заради невъзстановени средства по програмата за селските райони. По-рано днес министър Десислава Танева опроверга тези твърдения.

„Ето го писмото от Брюксел, което разбуни толкова много духовете. ГЕРБ се опитват отново да прехвърлят вината върху някой друг. В писмото пише, че ЕК не вярва на сертифициращия орган и не признава проверките му. Системите на Фонд „Земеделие“ не работят. През януари т.г. имало недостатъци в работата на българските власти. За 4 месеца не са предприети адекватни мерки. В приложение 4 на писмото се дава следната оценка – ЕК не приема заключенията от доклада на сертифициращия орган. Не се признават разплатените средства, което означава, че остават за сметка на държавата. Защо се крие това писмо? Защо правителството се страхува от свободата на словото?“, запита Стойнев.

Според него писмото казва, че ЕК няма увереност, че разходите са направени и по този начин рухнал най-успешния рекламен трик на ГЕРБ, че ЕК подкрепя правителството в усвояването на европейски средства.

„Дадохте 15 млн. лв. за дръвчета и храсти пред НДК. Северната скоростна тангента – толкова много бързахте да отрежете лентата, че оставихте хората без достъп до домовете им.

Автомагистрала „Марица“ - тя пропадна и я затворихте, след като прерязахте лентата. Дано не почне да пада и стереопорът, който залепихте по домовете на хората“, продължи Стойнев, като заяви още, че страшният въпрос бил с какви пари ще покрият непредвидените разходи. По думите му това може да стане само с нови заеми, но така щяла да се повлече икономиката и да се задължат поколения българи.

„БСП не е ГЕРБ и не се храни с мандати. Не живее от избори до избори. Стабилността на правителството да не се окаже нестабилност и лишения на поколения българи. Уважаеми дами и господа, време е за предсрочни избори!“, подчерта Стойнев.

Зам.-председателят на депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева не остана по-назад и също взе думата, за да отговори на левицата. „Кампанията за президент започна преди един месец, когато Нинова стана председател на БСП. Сипят се откровени лъжи от една партия. Всички си спомняме как минавахме през загражденията. Сключихте сделка с дявола, за да останете на власт. Когато дойдохме на власт ние, програмата на селските райони беше върната за доработване с 426 забележки и въпреки всичко МЗХ направи чудеса, за да може програмата да тръгне и да се разплаща. Всичко това са лъжи от некомпетентни хора“, категорична бе Караянчева, като добави, че Стойнев дори не е виждал европейски комисар в очите, защото само пращал писма.

Няколко депутати се почувстваха лично засегнати и взеха думата. Първият беше Стойнев, който посочи, че след управлението им ГЕРБ ходили по кабинетите и клеветяли България, говорели против националния интерес. „За БСП държавният интерес е над всичко - дори над европейския“, категоричен бе той.

Лидерът на столетницата Корнелия Нинова отправи тежки обвинения към премиера Бойко Борисов, като заяви, че заради него 20 българи се самозапалили. „Повторихте думите на премиера, отправени към Орешарски. Борисов говореше за себе си. 2013 година да припомним протестите, когато беше свалено правителството му. Това е единственият кабинет, който проля кръв ето тук отпред. Не мислете, че и ние сме толкова късопаметни. Прехвърляте отговорността на Орешарки, Жан Виденов и хан Аспарух. В момента проблемът на България се казва правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. Влизаме в дългова спирала. Бъдещето е черно, докато вие сте начело на държавата“, отсече Нинова.

Делян Добрев също поиска лично обяснения и призова Стойнев да не спекулира. Той припомни, че по негово време бил спрян проекта „Южен поток“, защото се опитали да заобиколят всички европейски правила.

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че разбира ентусиазма на БСП да обърнат нещата в друга посока, но се видяло какво направили в края на мадната си при Орешарски. По думите му българските избиратели казват кой трябва да управлява и да повтори мандата си - „това е Бойко Борисов. Навън е чут силният глас на България“.

Председателят на парламента Цецка Цачева пък обяви, че вече 45 минути са в нищото и призвова депутатите да се върнат към дневния си ред.

Патриотът Димитър Байрактаров пък също поиска прекратяване на спора между управляващи и опозиция и посочи, че са изгубени пари на данъкоплатеца в 50 минути мерене на политическо его. „Като искате да си ги мерите, излезте и си ги мерете в кулоарите“, призова депутатът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама