Административнят съд възстанови мемориалната плоча на „Дойче шуле“ в Русе

10:36, 15 юни 16 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд възстанови поставената през 1999 г. възпоменателна плоча с исторически данни за сградата, в която днес се помещава институцията, съобщиха от пресцентра й.

Мемориалният знак напомня за създаването на зданието в края на 19-и и началото на 20-и век като първото Немско училище (Deutsche Schule) на Балканския полуостров.

Плочата беше свалена от фасадата на сградата след като имотът – публична държавна собственост, бе предоставен през 2007 г. на Министерството на правосъдието за нуждите на Административния съд в Русе.

В подкрепа на обществените усилия да бъде съхранена градската памет за една от пострйките с историческо значение, Административният съд се ангажира с възстановяването на мемориала.

Няколко години след преустройството и реконструкцията на сградата, паметната плоча вече е възстановена със съдействието на Община Русе и монтирана в зелената прилежаща площ на съда, откъм ул. „Болград“.

Инициативата за създаването на мемориала е на бивши възпитаници на „Дойче шуле“ и на членове на Дружеството за българо-германско приятелство, сред които доц. Добрил Христов, Павлина Липованска, покойният вече Васил Савов и др.

Плочата от черен гранит, изработена по препоръка на арх. Венцислав Илиев в периода 1996-1998 г., е била поставена след решение на общинския съвет в дунавския град. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама