“София Прайд” и контрашествието ще се проведат по едно и също време и маршрут заради грешка на общината

10:38, 15 юни 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община и СДВР са допуснали традиционния “София Прайд” и агресивното контрашествие срещу него да се проведат в един и същ час и място. За грубото нарушение на закона сигнализира Радослав Стоянов, член на организационния комитет на “София Прайд” в писмо до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В него той посочва, че институциите са уведомени за часа и мястото на провеждането на събитието още преди месец. Въпреки това от общината и полицията са позволили провеждането на агресивното контрашествие в същите ден и час. А от СДВР дори са поискали “София Прайд” да се проведе в друг час, за да се избегне съвпадението. От писмото става ясно, че зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов “дори си позволи да намекне, че полицията като орган по защита на правата и свободите на гражданите и опазване на обществения ред не дължи да изпълни тези си функции спрямо „София Прайд“, тъй като нашето събитие можело да се определи и като културна проява, а не манифестация по смисъла на ЗСММ”.

“Намираме този натиск за недопустим. Такова изменение (на часа - бел. ред) не е възможно по редица причини и ние няма да го направим”, пише Радослав Стоянов.

София Topnovini.bg публикува цялото писмо без редакторска намеса:

До

Йорданка Фандъкова,

Кмет на Столична община

и

Румяна Бъчварова,

Министър на Вътрешните работи

на Република България

ОТКРИТО ПИСМО

относно допускането на съвпадение по време и място на част от шествието „София Прайд“ с агресивна контрадемонстрация

от

Радослав Стоянов,

член на организационния комитет на „София Прайд“

от Български хелзинкски комитет

Уважаема госпожо Кмет,

Уважаема госпожо Министър,

Пиша Ви от името на организационния комитет на „София Прайд“ – ежегодно шествие за равноправие на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората в България (ЛГБТИ). Повод за писмото ми е допуснатото от Столична община съвпадение по време и място на провеждането на две масови мероприятия – нашето шествие и агресивна контрадемонстрация, организирана от представители на спортни хулигански и ултранационалистически неформални групи.

Уважаема госпожо Кмет,

Въпреки че Вие сте били уведомени за нашето събитие още на 14 май, т.е. преди месец, едва вчера, на 13 юни, аз, като представител на организационния комитет на шествието, бях уведомен за горното обстоятелство на среща в СДВР, на която присъстваха Мариела Найденова, директорка на Дирекция „Сигурност“ в ръководената от Вас община, и Мария Тенева, сътрудничка в същата дирекция. За провеждане на контрадемонстрацията вашата институция е била уведомена след като вече ѝ е бил известен маршрута на нашето шествие. Нещо повече – публично известно е, че организаторите на това събитие са представители на агресивни футболни хулигани, изповядващи ултранационалистическа и неонацистка идеология.

Като знаете всичко това, госпожо Кмет, Вие не сте упражнили правомощията си по чл. 12, ал. 2 и 3 от Закона за събранията митингите и манифестациите (ЗСММ), и сте допуснали част от маршрутите на двете събития, където едното е ясно оповестено като противопоставящо се на другото, да се пресекат в близък отрязък от време. Това може да бъде единствено или поради сериозна небрежност, или умишлено.

Уважаема госпожо Министър,

На споменатата среща в СДВР вчера Младен Маринов (директор на СДВР), Антон Златанов (заместник-директор на СДВР) и Борислав Муеров (началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР) поискаха ние, организаторите на „София Прайд“, да изменим началния час на нашето събитие. Целта на тази промяна е да се поправи допуснатото от Столична община съвпадение по време и място на маршрутите на двете събития. Ст. ком. Антон Златанов дори си позволи да намекне, че полицията като орган по защита на правата и свободите на гражданите и опазване на обществения ред не дължи да изпълни тези си функции спрямо „София Прайд“, тъй като нашето събитие можело да се определи и като културна проява, а неманифестация по смисъла на ЗСММ.

Намираме този натиск за недопустим. Такова изменение не е възможно по редица причини и ние няма да го направим.

На първо място, изменението на началния час на толкова късен етап непосредствено преди предварително обявената дата сериозно ще повлияе на броя участници в събитието, а от там и на видимостта на посланието му. На второ място, началният час на събитието е оповестен преди повече от седмица чрез външна реклама, която е значим финансов разход за събитие с нестопанска цел. На трето място, на събитието ще присъстват официални гости – представители на дипломатическите мисии на поне девет държави, посетители от шведската полиция и други. Те вече са потвърдили и са организирали програмата си съобразно сега планираното.

Уважаема госпожо Кмет,

Уважаема госпожо Министър,

По горните причини искаме поет от ръководените от Вас институции ангажимент, че съобразно правомощията си няма да допуснат пряко застрашаване на безопасността на участниците в „София Прайд“, като за целта хода на по-късно заявената контрадемонстрация бъде забавен до 19:00 ч.

В случай, че се стигне до ситуация на нарушаване на обществения ред от страна на контрадемонстрантите, столичният кмет следва да е в готовност незабавно да издаде заповед за прекратяване на контрадемонстрацията, съгласно чл. 13 от ЗСММ.

В случай, че изпълнението на тези правомощия се забави, а още повече – ако въобще не бъдат изпълнени те, от компетентните институции ще бъде потърсена юридическа отговорност.

За така създалата се ситуация ще бъдат известени наднационални инстанции, сред които, но не само, Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете на Европейската комисия, и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама