Пуснаха движението по Аспаруховия мост (снимки)

10:49, 15 юни 16 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите щастивци минаха около 8,30 ч. тази сутрин по ремонтираната отсечка от Аспаруховия мост. Това стана, след като министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде разрешение да бъде отворено ремонтираното съоръжение. „Видя се, че мостът, който не е ремонтиран 40 години, има нужда от сериозни ремонтни дейности. Оправени са всички лагери, всички фуги, хидроизолация, тротоарни конзоли, най-новите технологии от гледна точка на пътната безопасност са новите т.нар. мантинели, които са поставени. Те са двойни, за да се осигури максимална безопасност. Така че освен тази инвестиция, която беше предоставена от бюджета - тези 5 милиона, допълнително добавихме още 2 милиона, за да можем да довършим всички дейности и тези допълнителни лагери и фуги, които трябваше да се сменят. Направихме едно съоръжение в повече, за да може да не затваряме следващия път, когато се прехвърлим на отсрещното платно“, каза министър Павлова.

През есента обаче отново ще последват месеци със задръствания по моста, тъй като предстои продължение на ремонта. Очаква се той да бъде окончателно приключен през 2017-а. „От септември месец ще бъдат отпуснати и оставащите необходими 5 милиона, за да можем да направим мостове 2, 4 и 6, както се водят като съоръжения. И изцяло в този участък да се направят пълните ремонти. От следващата година, когато сме изпълнили и другата страна, ще можем да започнем основната част на моста.

Ремонтът на двете платна струва около 25 млн. лв. и пак ще бъде извършван на две части. Първо в едната посока ще се затвори движението и ще се прехвърли двупосочно в едното платно. Тук вие видяхте колко е малко това съоръжение, за два месеца се справиха. Там времето, което ще е необходимо, е целият строителен сезон - до 2017 г. Трябва да има диалог с общината, с живеещите в Аспарухово, с туристическия бранш още веднъж, защото всички знаем какви нагласи имаше. Важно е да бъде ремонтирано, но коства затруднения, коства задръствания“, обясни Лиляна Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама