Русенският университет организира международна конференция в Палермо

11:13, 15 юни 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 21-ви юни група преподаватели от Русенския университет, водена от ректора проф. д-р Велизара Пенчева, заминава за Палермо – най-големия град на Сицилия, където ще се проведе петата среща на членовете на европейската тематична мрежа „Бъдещото образование и обучение по компютинг. Как да подпомагаме учението по всяко време и на всяко място“.

В мрежата са включени 67 университета и фирми от 35 европейски страни. Координатор на европейския консорциум е Русенският университет.

Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура към Европейската комисия класира проекта на 1-во място в групата от общо осем европейски тематични мрежи, одобрени за финансиране през 2013 г.

Темата на проекта е в пълен синхрон с инициативата на Европейската комисия за отваряне на образователната система чрез новите технологии, в съответствие с която на всеки трябва да се даде възможност да учи по всяко време и на всяко място, с помощта на всеки преподавател и с използване на всяко крайно устройство – компютър, лаптоп, таблет или смартфон.

Тази инициатива стартира през септември 2013, т.е. след написването, изпращането и одобряването на проектното предложение на Русенския университет, което на практика означава, че авторите на проекта и целият европейски консорциум са „с една идея напред“ в развитието си.

Проф. Пенчева ще открие седемнадесетата по ред международна научна конференция по компютърни системи и информационни технологии CompSysTech’16.

Пленарни доклади ще изнесат проф. Паоло Атцени от Римския университет, проф. Себастиано Батиато от Университета в Катания и проф. Димитър Жечев от Политехническия университет в Лозана. У

чени от различни страни ще изнесат над 50 доклада в 3 секции. Най-интересните ще бъдат наградени с кристалния приз The Best Paper. Конференцията се провежда под егидата на световната Асоциация по компютърни машини.

През трите години на проекта за бъдещото образование и обучение по компютинг Русенският университет организира общо 6 международни научни конференции, всяка от които се провежда в някоя от страните-партньори.

Издатели на сборниците с доклади на тези конференции са Асоциацията по компютърни машини и Организацията на инженерите по електротехника и електроника, като самите доклади се индексират от SCOPUS.

Конференциите имат и завиден профил в Google Scholar. Това неминуемо ще доведе до утвърждаване на университета като координатор на мащабни европейски проекти и организатор на престижни международни научни прояви. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама