"Капитал": Последната пречка пред сделката за БТК отпадна

11:30, 15 юни 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прехвърлянето на контрола над БТК на люксембургската Viva Telecom е на път да бъде финализирано, съобщава "Капитал". Едно от условията беше получаването на съгласието на облигационерите на компанията, като от компанията съобщиха, че са получили над 87% одобрение, а от агента им, който е в ролята и на продавач - VTB Capital, заявиха, че това и полученото одобрение от българския и от европейския антимонополен регулатор ще позволи да се приключи в най-скоро време сделката за InterV Investment.

Това е компанията, която индиректно е собственик на телекома, за която Viva Telecom спечели търг в Лондон през ноември 2015 г. организиран от ВТБ заради непогасен мостов заем от 150 млн. евро. Тогава люксембургската компания, контролирана от Спас Русев, спечели наддаването с оферта за 330 млн. евро, но финализирането се забави след оспорването на процедурата от Empreno Ventures на Дмитрий Косарев, който твърди че е собственик на някогашния дял на банкера Цветан Василев в телекома.

В края на 2013 г. БТК емитира 400 млн. евро, като облигациите се търгуват на Ирландската фондова борса. Едно от изискванията в проспекта е смяната на собствениците на емитента да бъде съпроводено с обратното изкупуване на емисията на цена от 101% номинала плюс натрупаните лихви и други плащания.

На 25 май БТК поиска от кредиторите си да се откажат от тази клауза, за да може да се приключи сделката. В замяна на това те ще получат възнаграждение по 2.5 евро на 1000 евро. След няколко отлагания и проверка от попечителя по емисията - US Bank Trustees, инициирана от лагера на Косарев, във вторник телекомът обяви, че е получил съгласието на 87.43% от облигационерите.

Зелената светлина от кредиторите означава, че прехвърлянето може да бъде завършено въпреки множеството жалби, искове и сигнали на Empreno Ventures. След нея по план Спас Русев ще остане с 46% дял, което ще му дава блокиращ глас за важни решения. Двайсет процента минус 1 глас трябва да отидат за ВТБ, 19% - за "Делта кепитъл инвестмънтс" (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас да е за бившите кредитори. Същевременно с това руската банка ще финансира заплащането по сделката. Източник на "Капитал", близък до сделката, твърди, че ВТБ ще отпусне 70% от сумата на Viva Telecom, като останалите 30% ще бъдат финансирани от Русев със собствен капитал.

В интервю за "Капитал" Дмитрий Косарев в прав текст обвини руската банка, че съвместно със Спас Русев и Велчеви иска да му открадне компанията. Той изтъква и пороците на търга (когато не беше приета оферта за 850 мл. евро от собственика на европейския кабелен оператор UPC, Марк Шнайдер и американския фонд за дялови инвестиции CVC), а също и изтъква конфликта на интереси на ВТБ, която е и купувач, и продавач, и посредник по сделката. От своя страна ВТБ заявява, че за цялото време от търга Косарев не е представил документи, доказващи собствеността му, и той действа като рейдър.

През миналата седмица източници на "Капитал" заявиха, че се цели финализиране на сделката в близките седмица-две, така че, ако наистина всички пречки са паднали, вероятно действията ще бъдат предприети до дни. Според тях следващите стъпки ще са да се изчисти компанията от юридическата несигурност около нея и след това да се търси препродажбата й. За целта обаче ще трябва да бъдат покрити дълговете на дружеството към фалиралата КТБ, възлизащи на 125 млн. евро.

Косарев обаче заяви, че историята далеч не е приключила и той няма да се откаже от битката за компанията, дори и сделката да бъде затворена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама