Община Пловдив финансира обучение на бесарабски българи за IT сектора

11:35, 15 юни 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив ще финансира с близо 200 хиляди лева годишно международна програма за развитие на IT индустрията, съобщи днес кметът на града Иван Тотев. Проектът ще се реализира  съвместно  с Пловдивския университет "Паисий Хиледарски".

Средствата ще бъдат инвестирани за специализиран курс с разкриване на 50 студентски места в бакалавърска степен по специалността "Софтуерно инженерство". 30 от приетите студенти ще са бесарабски българи от района на Одеса, а останалите - от Пловдив и страната.

"Това е нещо уникално за България. През последните 5 години редом с културата и градските зони в Пловдив има огромно развитие на IT и аутсорсинг сектора, където работните места се увеличиха с 2000. Много важен компонент за това развитие е наличието на обучени и квалифицирани специалисти", коментира Тотев. По думите му именно от подготовката на кадри за сектора зависи устойчивостта на ръста през следващите 5-10 години.

Вече са водени разговори с компании от сектора на информационните технологии, които са готови да стъпят в Пловдив, ако има достатъчно човешки ресурс. По думите на кмета именно затова Общината е готова да инвестира средства в такава програма, за да се привлекат нови софтуерни фирми в града.

Програмата на новата специалност ще е изключително ориентирана към бизнеса, като обучението ще се придържа твърдо към международните стандарти в сектора.

Осигурени са 80 преподаватели, които ще акцентират на всички процеси и етапи за производство на софтуерни продукти - анализ, проектиране, разработване, внедряване и качество на софтуера. Ще се изучават съвременни езици и среди за програмиране, алгоритми и структури от данни, компютърни мрежи, бази данни, разпределени приложения, уеббазирани системи, мобилни приложения, изкуствен интелект, шаблони за проектиране, модели на софтуерни процеси, управление на проекти и други дисциплини. Студентите ще получат и достатъчен фундамент от базови математически и инфроматични курсове.

Обучението ще се поеме от общинския бюджет, като ще се заплащат около 2400 лева за годишни такси на студент, както и стипендии и общежитие за тези, които не са от града.  

Чрез новата програма се цели да се привлекат фирми от IT бизнеса, които да се установят трайно в Пловдив, подчерта Тотев и припомни, че през последните години градът се превърна в дестинация номер 2 за компаниите от този бранш.

Предстои предложението да бъде гласувано на утрешната сесия на Общинския съвет в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама