„Биволъ“: Парите за къщи за гости отивали за зъболекарски кабинети, барове и автомивки

12:19, 15 юни 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Странни обекти се крият сред къщите за гости построени по европейската Програма за развитие на селските райони. Това показват проверки в онлайн търсачката на сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

По принцип програмата е за развиване на селски туризъм, създаване на поминък и работни места. Ето защо къщите за гости трябва да отговарят на определени критерии: да са регистрирани в общината като туристически обекти за настаняване, да имат категоризация и да назначат персонал. Не на последно място – да приемат гости.

Гости със зъбобол?

Един от обектите финансирани по програмата е на Амбулатория за първична дентална помощ – индивидуална практика – Д-р Мартин Блажев във Велики Преслав. Той е получил безвъзмездно пари за „обзавеждане на център за дентална медицина“. Защо този зъболекарски кабинет е в официалния списък на къщите за гости публикуван от ДФЗ остава загадка.

Автомивки и сервизи

В Исперих предприемчива дама е взела пари за „Изграждане и обзавеждане на стаи за настаняване и оборудване на автомивка„. Вероятно става дума за иновативна услуга: почивка на легло докато ви мият колата. В Белица по същия почин е построен автосервиз ведно с мотел. Там можете да си отдъхнете в къщата за гости докато ви ремонтират двигателя, примерно.

Ресторанти, басейни и фитнес зали

Над 20 проекта са за построяване и реновиране на ресторанти. В някои от проектите изобщо отсъства термина къща за гости, но и те са получили финансиране. Също така в 20 проекта е указано, че ще се строи и басейн, основно в местата с минерални води. Има и четири проекта с фитнес зали.

И ВИП Любовище

Проектът, който е вдъхновил най-много пикантни слухове сред чиновниците в ДФЗ се казва „ВИП Любовище“. Става дума за къщи за гости с басейни в село Любовище, близо до Мелник. За собственика се носи мълвата, че е бил шофьор на главния борец с корупцията в страната, бившият депутат Яне Янев.

„ВИП Любовището“ функционира като къща за гости и едноименната фирма-собственик осигурява двама души – вероятно собственика и съпругата му. Финансовите дела обаче не вървят на добре, показва справка в системата Дакси. През 2012 г. нетните приходи от продажби са били 20000 лв, през 2013 4000 лв, а през 2014 нула лева. Може би това е свързано с факта, че е много трудно да си направите резервация за преспиване във „ВИП Любовище“. Къщата за гости не се рекламира и не се открива в нито един от популярните портали за търсене на места за настаняване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама