Показаха как ще изглежда новата спортна зала в Шумен и районът около нея

12:26, 15 юни 16 25 1652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идейният проект на новата многофункционална спортна зала в Шумен показа днес пред журналисти кметът Любомир Христов. Градоначалникът заведе медиите на терена, където ще бъде изградена “Арена Шумен” – бившите казарми на Пети полк.



Освен, че ще бъде построена новата зала, и целият район ще бъде обновен напълно, каза кметът Любомир Христов.



Той подчерта, че графиките, които показа са идеен проект за залата и за района около нея. Този проект обаче е съгласуван с Камарата на архитектите в Шумен, която е дала свои препоръки и вероятно промените по проекта няма да бъдат големи.



Залата ще бъде с около 2000 седящи места и ще е в централната част на терена на Пети полк. Около залата ще има паркинг, открити игрища, зелени площи, предвиждат се още строеж на жилищни блокове и хотел. За жилищата и хотела Общината ще търси частни инвеститори, уточни Любомир Христов.

“Надявам се тази година да направим първа копка на строежа на залата, а до 2 години да я изградим”, каза кметът.

“Купищата с дървения материал и строителните отпадъци до следващата седмица ще бъдат разчистени. Дървеният материал ще бъде смлян, а другите отпадъци ще бъдат използвани при строежа на залата, която е леко повдигната над земята”, обясни Любомир Христов. Той допълни, че след строежа на залата ще бъде решено и кои дървета ще бъдат изрязани, но на тяхно място ще се засадят нови.



Предвижда се изграждане на кръгово кръстовище до борсата, която е под т.нар. Гръцки блок.



“Сега изготвяме писмо до Министерски съвет да ни бъдат гласувани 8-те милиона. След като бъдат утвърдени средствата в Министерски съвет, тогава вече ще направим обществена поръчка за работен проект и ще започне строежът”, допълни кметът.

След посещението на Пети полк кметът Любомир Христов показа и теренът до бившата Дивизия, където ще бъде базирано новото общинско предприятие по чистота.



“Сега започваме почистването на този район, където ще стои техниката на предприятието”, обясни кметът.

Целият терен е 55 дка. Половината е предоставен на Общината, а след разговори с министъра на отбраната вече е започната процедура за предоставяне и на останалата част на терена на Общината, допълни Любомир Христов.



Докато журналистите разглеждаха терена на бъдещата база на предприятието по чистота, кметовете от селата на община Шумен получаваха бензин и корда за косене на тревните площи по населените си места и гробищните паркове.

След това кметът Любомир Христов и журналистите огледаха и ремонтът на цветния асфалт по централната част на Шумен. Работници на фирма “БАРС” в момента правят кръпки по асфалта като ги запълват с черен асфалт, а върху него полагат цветно покритие.



Градоначалникът бе спрян от граждани, които изразиха възмущението си от кръпките по цветния асфалт.



Любомир Христов също изрази мнение, че това, което се прави не му харесва и допълни, че има уговорка с фирмата зеленият асфалт да бъде изцяло възстановен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама