Разкриват уникални културни пластове в Голямата базилика в Пловдив

12:33, 15 юни 16 / Култура 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Архелозите започнаха ръчната работа по разкриване на културните пластове в Голямата базилика в Пловдив. Както Пловдив Topnovini.bg писа, миналата седмица в обекта влязоха багери и работници, които подготвиха терена за разкопките.

В рамките на следващите 10 дни ще се пристъпи към затваряне на улицата, свързваща бул. "Княгиня Мария-Луиза" и бул. "Цар Борис III Обединител". Това се налага, за да се отнеме с тежка техника пластовете до нивото, на което са ценностите. Става въпрос за копаене на дълбочина около 2 метра. В момента се обсъжда дали алтернативното трасе по ул. "Капитан Райчо" да бъде с еднопосочно движение с възможност за паркиране, или да не се паркира. Подготвя се нова организация на движение в зоната около Понеделник пазара. Вероятно ще бъде отворена ул. "Средна гора".

До края на годината се очаква да бъдат разкрити мозайките от северния кораб на базиликата, както и други сгради или част от улица в северозападната част на терена.

Паралелно с това се работи по одобряване на проекта, касаещ укрепване, изграждане на подпорни стени, както и по частта от бъдещия завършен обект, която се намира под уличното платно. Тази част от проекта ще бъде финансирана и изпълнена с общински средства.



За видимата част от базиликата, където ще бъдат експонирани ценните мозайки, има обемно решение, но няма още архитектурно. Припомняме, че фондация "Америка за България" ще финансира тази част с 4 млн. лева. По думите на кмета Тотев през октомври-ноември тази година ще може да започнат обществени обсъждания за архитектурното оформление на самата сграда.

В зоната има много разнообразна архитектура от различни епохи. В непосредстевна близост се намира католическата катедрала, с много характерен облик, както и църквата "Света Петка", сградата на Централна поща, различни по стил постройки.

Предстои да се оформи и площадно пространство, в което ще се запазят съществуващите велоалеи и ще се впише паважен път, обслужващ обществените сгради.

Голямата базилика трябва да бъде завършена до 2018 година, като работата по реставрацията може да продължи и след 2019-а вече вътре в помещенията.

През това лято ще се работи още по северната част на Форума и обществените сгради от античния Одеон. Очакванията са да се разкрие много по-пълно сградата, в която е намерен надпис на император Комод от 185 г. За нея се знае, че имала публични функции, възможно е да е била и храм.



Доскоро Общината водеще дела със собствениците на временните преместваеми обекти, които се намират на терена. Миналата седмица излезе решение на петчленен състав на ВАС, с което се разпорежда за премахването на павилионите. Те ще бъдат отстранени в едномесечен срок и ще започне активната работа на археолозите.

Във Форум-запад вече няма да се правят разкопки. Единствено при реализация на площадното пространство, ако се наложи, ще се извършат допълнителни архелогически разкопки.



Очаква се в най-скоро време да започнат и сондажните проучвания на Небет тепе в зоните, където бяха открити каменни структури след направеното миналата година заснемане.

Община Пловдив финансира и разкопки на могилата в Маноле, които са в плана на работата на Арехологическия музей. Община "Марица" пък ще финансира изграждането на презентационен център там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама