Американци изградиха в Добрич най-голямата у нас дестилерия за лавандула за 5 млн. лв.

12:38, 15 юни 16 25 2752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата у нас дестилерия за лавандула бе официално открита днес в Добрич. Тя е на българската компания „Есетере България“,  като компанията майка „doTERRA“ е базирана в САЩ.

За откриването в Добрич пристигнаха седемте собственици на американската компания, както и 80 от топ търговците на маслата им в САЩ.

 „Добре дошли“ каза на инвеститорите кметът на Добрич Йордан Йорданов. „Искам да благодаря за това, което направихме, като сътрудничество за последните няколко месеца. За шест месеца успяхме да се сработим – местната власт и бизнесът – американския инвеститор, и да построим това, може би, най-голямо съоръжение в България. Самият проект е на стойност около 5 млн. лева и ще открие 60 нови работни места за нашия град“, каза кметът. Той пожела на инвеститорите успех и ги увери, че в негово лице имат партньор, на когото могат да разчитат.

„Това е само началото и по-лесната част. Реалната работа започва сега, като нашата работа е да ви доставяме тези етерични масла, а останалото зависи от вас, обърна се към присъстващите топ търговци на крайния продукт“ Пламен Николов – генерален директор на „Есетере България“



Наистина е невероятно това, което сме постигнали. Горди сме с успеха и изграденото тук е впечатляващо“, заяви каза Дейвид Стърлинг - основател и главен изпълнителен директор и президент на „dōTERRA“. „Цветовете тук са много хубави и съм убеден, че това ще бъде най-красивата дестилерия в цяла България“, каза той. И подчерта, че компанията работи не само в сферата на селското стопанство, като извършва сеитба, отглежда растенията, изгражда международни партньорства, но и работим и със Социалната чайна“. „Тук можем да произвеждаме етеричните масла, да ги доставяме по целия свят и след това да се връща и към местната общност. Убеден съм, че това производство ще въздейства на хиляди хора тук – растениевъдите, фермерите, работещите в дестилерията“, каза още президентът на американската компания. Той подчерта, че в дестилерията в Добрич ще се отглеждат не само лавандула, но и маточина, лайка и други растения. „За мен и за моите партньори това е един вълшебен ден. Невероятно е това, което се случи“, каза още Дейвид Стърлинг.



В новата дестилерия, която е единствената у нас с лабораторно-изследователски център, са инвестирани около 5 млн. лева. Тя е с производствена мощност от 60 куб. м. Има собствен сондаж, охладителен басейн с двойно дестилирана, топла, ароматизирана вода. Ще преработва както лавандула, така и маточина, лайка, бял равнец и други етерично маслени растения, включително и тамян, който ще се внася от Сомалия.

През активния сезон там ще бъдат наети 60-70 души, включително и младежи, които напускат социални институции, тъй като „Есетере България“ си партнира със Социалната чайна - предприемачески проект на организация базирана във Варна, която предлага работни места и менторски програми на младежи от държавни институции, от проблемна социална и/или семейна среда.

Първото дестилирано масло е от маточина. То е преработено вчера, като са получени 150 г дестилат.

По думите на Пламен Николов, това е първата 100-процентова собственост на „dōTERRA“, която на други места работи в партньорство. Компанията има центрове в САЩ, Европа, Китай, Азия. Израснали са по-бързо от Amazon и Apple, каза още той.

Според сайта на „dōTERRA“, компанията е основана през май 2008 г., а до декември същата година вече има 1 милион долара продажби, какъвто оборот през 2009 г. вече прави за месец, апрез 2012 г. – за ден. През 2015 г. за компанията работят повече от 1650 души и има повече от един милион независими дистрибутори по целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама