Франция и Белгия заплашени от нови атентати

12:48, 15 юни 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучаващи се в Сирия бойци на „Ислямска държава“ са напуснали размирната страна, с цел да извършат атентати в Европа. Това съобщава на сайта си белгийския вестник „Дерниер йор“.

След масовата стрелба в гей дискотека в Орландо и убийството на френски полицай и съпругата му на следващия ден, и двете престъпления извъшени от джихадисти, белгийските антитерористични служби предупредиха, че ислямисти от Даеш в Сирия са изпратени да извършват атаки във Франция и Белгия.

Вестникът се позовава на официален документ на белгийските служби, който е разпратен до правоохранителните органи на страната. "Бойците са напуснали Сирия преди около седмица и половина и достигнали до Европа през Турция и Гърция без документи. Разделили са се на две групи – една за Белгия и една за Франция, като възнамеряват да извършат атентати и в двете страни. Според получената инфомация радикалистите са добре въоръжени и действията им не могат да бъдат предотвратени", се посочва в съобщението.

Що се отнася до заплахата към Белгия са посочени три основни мишени. Това са голям търговски център в Брюксел, американска верига ресторанти за бързо хранене и районно полицейско управление.

Белгийските терористични служби напомнят, че все още не са немерени оръжията и експлозивите на терористичната клетка, отговорна за атентатите от 22 март. Като важни утежняващи фактори се посочва и включването на Белгия във въздушните удари над Сирия от 1 юли.

В съобщението се посочва още, че в Европа има спящи клетки на „Ислямска държава“.

„Франция си остава основна мишена на Даеш“, но не изключваме възможността да бъдат извъшени атаки и в Белгия. В случай на нови атентати тяхната цел ще бъде постига на голям брой жертви“, отбелязват белгийските антитерористи.

По думите им Даеш има намерение и възможност да изпълни заплахата. 

За възможност от атентати в близките дни във Франция предупреди и премиерът Манюел Валс.

„Очевидно е, че Франция и по-нататък ще се сблъска с нови терористични актове, защото сме принудени да противостоим на „Ислямска държава“, която отстъпва в Сирия и в Ирак и ще пренесе своите действия в нашите страни“, заяви Валс. Той добави, че в такива условия „следва да се продължи да се действа, да се стяга пръстенът около терористите“.

Заявлението на министъра е направено ден след убийството от ислямист на полицай и приятелката му в град Манявил в Югозападна Франция. Валс подчерта, че в действията на полицията по предварителния контрол на извършилия убийството Лароси Абала „не са били допуснати небрежности“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама