Възроденият баскетболен "Дунав" стартира с школа, млад мъжки и без женски отбор

13:24, 15 юни 16 / Спорт 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официалният рестарт на баскетбола в Русе е факт.

Това се случва малко повече от месец, след като бе обявено прекратяването на дейността на 4-кратния шампион и 3-кратен носител на Купата на България при дамите "Дунав 8806", наследил преди това "Дунав Еконт" - шампион през 2008 г. и носител на Купата през 2010. Общо 18 отличия има отборът, носещ името на голямата европейска река, за последните 9 сезона в женския баскетбол у нас.

Новият клуб, чието учредително събрание е проведено в началото на седмицата, обаче ще разчита на първо време на сериозна работа в школата, благодарение на която до няколко години да се изградят и боеспособни представителни отбори в мъжкото и в женското направление.

В ръководството на БК "Дунав Русе 2016" влизат управителят на "Холеман България" ООД Младен Ганчев като председател на УС, управителят на "Хермес Линд" ООД Ивелин Николов и доскорошният капитан на националния отбор на България Филип Виденов, който е изпълнителен директор. Сред учредителите му са още Огнян Димитров, Ангел Порожанов, Пламен Дечев, Пламен Минков, Борис Гончаров, Диян Василев, Свилен Манев, представителят на родителското настоятелство Георги Георгиев и д-р Георги Георгиев.

Целта е обединение на бизнеса с баскетболната общественост. Получена е гаранция от Общината, че ще продължи да подкрепя баскетбола.

"Основният акцент на новия клуб е детско-юношеската школа. В момента е видно, че тя дава много добри резултати и ние сме един от водещите провинциални клубове в това отношение. Имаме 4 отбора, класирани на финали и то с много добри резултати до момента. Кандидатстваме и за домакинство на финалите при 14-годишните момчета. Юношите старша възраст ще продължат да представят Русе в мъжката "А" група. За момента обаче женски отбор няма да има. Целта е когато се натрупа достатъчен потенциал затова да се сформира такъв отбор, който да залага на кадри от школата", сподели Младен Ганчев, който не пропусна да похвали и инициативите на родителите в подкрепа на школата през последния месец.

Общинската субсидия за тази година за стария клуб е изчерпана. Благодарение обаче именно на инициативите на родителите и със съдействието на народния представител Свилен Иванов финансирането на всички участия на юношеските формации е осигурено. 

"Убеден съм, че със съвместни усилия ще организираме школата по един много по-добър начин и тя да почне да дава своите резултати", каза още той.

"Дошло е правилното време, да се вземат мерки един спорт сериозно да тръгне напред за доброто на нашите деца и на нашия град. Тръгваме с това, което имаме в момента и ще добавяме, ще контролираме. Всичко може да стане лесно, щом всички сме заедно няма как да не потръгне. Плановете ни са дългосрочни, поне 10 години. Резултати могат да се очакват след 3-4-5 години. Целта е именно сформиране на отбор с кадри от собствената ни школа и в представителните мъжки и женски отбори на "Дунав" да има повече русенци", сподели Филип Виденов.

Поради това предстои да се инвестира в треньори и развитие на школата. Ивелин Николов уточни, че за финансиране на "Дунав Русе 2016" ще се използва примера на ВИП-клуба към "Дунав 8806", в който бяха ангажирани немалко фирми от Русе и от други градове. Очаква се и Общината да осигури около 30% от финансирането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама